SB antivakumski ventil

Integrisan u SCANDI BREW® sistem za poklopac rezervoara, Alfa Laval SB antivakumski ventil je kompaktan sigurnosni ventil koji minimizira rizik od implozije rezervoarau slučaju nastanka vakuuma. Vakum nastaje prilikom punjenja ili pražnjenja posude tečnošću, hladnog ispiranja nakon toplog čišćenja ili čišćenja kaustičnim sredstvima u CO2 atmosferi. Dizajniran za upotrebu u industriji piva, mlečnoj industriji, i industriji hrane i pića.

sb-anti-vacuum-valve-left-side 640x360

Niska početna cena investicije

Uz izdržljivi i robusan dizajn, SB antivakumski ventil štiti rezervoare u situacijama kada dolazi do stvaranja unutrašnjeg vakuuma. Niska početna cena garantuje povraćaj investicije na duže staze, zbog operativne pouzdanosti i produženog radnog veka, u kombinaciji sa smanjenim gubitkom proizvoda, većom bezbednošću procesa i boljim higijenskim uslovima.

Kompaktan dizajn ventila

Zbog svog kompaktnog i robusnog dizajna, higijenski SB antivakumski ventil lako se uklapa na vrh svakog zatvorenog rezervoara. Veličina ventila i podešavanje zavise od vakuuma rezervoara, maksimalne brzine pražnjenja, načina čišćenja i zahteva procesa.

Vrhunska higijena ventila

Dizajniran kako bi obezbedio odličnu higijenu i mogućnost čišćenja, SB antivakumski ventil je izrađen od kvalitetnog nerđajućeg čelika sa završnom obradom površine Ra ≤ 0,8 mm. Alfa Laval tehnologija zaptivki takođe nudi veću termičku stabilnost, bolju hemijsku otpornost i zateznu čvrstoću. Ovaj veoma pouzdan ventil je u skladu sa zahtevima PED 97/23/EC. Alfa Laval 3.1 sertifikat sledljivosti je takođe dostupan na zahtev.

Prednosti ovog proizvoda

  • Niska početna cena
  • Kompaktan dizajn
  • Vrhunska higijena
  • Jednostavna instalacija

Kako radi

Dizajn

Alfa Laval SB antivakumski ventil je sigurnosni ventil sa spojnicom koji je sastavni deo SCANDI BREW® sistema za poklopac rezervoara. Svi čelični delovi koji vlaže su izrađeni od nerđajućeg čelika AISI 316L sa površinom hrapavosti Ra<0,8 mm; svi ostali delovi su izrađeni od nerđajućeg čelika AISI 304L. Sve zaptivke koje vlaže izrađene su od EPDM-a, dok su svi polimeri izrađeni od PEEK.

Dostupan je u dve verzije:

  • Integrisan sa SCANDI BREW® sistemom za poklopac rezervoara
  • Ugrađen na sopstvenu spojnicu

Ventil treba da bude postavljen horizontalno. Maksimalni nagib od 10° je prihvatljiv, ali krak poluge tada mora biti usmeren ka centru cilindričnog poklopca rezervoara.

Princip rada

SB antivakumski ventil se isporučuje sa setom protivtegova, ventil je zaključan i bez mogućnosti da se otvori zbog pojave vakuuma, u skladu sa dizajnom rezervoara. Kada je vakuum u rezervoaru manji od unapred podešene vrednosti, ventil se otvara ispušta atmosferski vazduh.

Čišćenje na mestu (CIP)

Kada je zatvoren, antivakumski ventil se čisti pomoću glave za čišćenje rezervoara. Međutim, ovo ne podrazumeva čišćenje sedišta ventila. Postoje dve opcije čišćenja sedišta ventila (pogledajte Opcije ispod).

 

Veoma je važno napomenuti da ukoliko postupak čišćenja uključuje toplo čišćenje, ventil treba dimenzionisati u cilju sprečavanja implozije od vakuuma koji nastaje pri ispiranju hladnom vodom.

Opcije

Dve opcije CIP čišćenja sedišta ventila

CIP komplet 1: Otvarač i štitnik od prskanja

Ventil se prinudno otvara tokom čišćenja rezervoara. Čišćenje sedišta ventila zavisi od mlaznica iz glave za čišćenje rezervoara. Svaka tečnost za čišćenje koja izađe iz rezervoara će se se zadržati e sadržana u štitniku od prskanja i vratiiti nazad u rezervoar.

CIP komplet 2: Otvarač, štitnik od prskanja, CIP mlaznica i CIP ventil za zatvaranje

Ventil se prinudno otvara tokom CIP rezervoara. Čišćenje sedišta ventila se vrši pomoću CIP mlaznice. Sva CIP tečnost iz CIP mlaznice je sadržana u štitniku od prskanja i odvodi se nazad u rezervoar.

single seat valves 640x360
.

Deset saveta - ventili

Evo nekoliko saveta i video servisa koji pokazuju kako održavate svoje higijenske ventile u vrhunskom stanju

Logika prehrane

Alfa Lavalova higijenska oprema kombinuje visoke performanse sa blagim rukovanjem kako bi sačuvala osetljive sastojke. Praćenje trendova u prehrambenoj industriji i rješavanje četiri ključna izazova; snabdijevanje potrošača prehrambenim proizvodima po konkurentnoj cijeni, dobivanje najviše iz sirovina, smanjenje otpada i emisija, te isporuka sigurnih i higijenskih prehrambenih proizvoda.

food logic 640x360

Katalog proizvoda higijenskske opreme Alfa Laval

Najnovija online verzija "Na dohvat ruke". Katalog proizvoda higijenske opreme Alfa Laval - Na dohvat ruke uključuje letke proizvoda, krive efikasnosti, veze do animacija, brošura i cenovnika za naručivanje.

Close at hand 2019 - Cover image 640x360

CAD portal

Preuzmite modele proizvoda u formatima Neutral ili Native CAD datoteka. Takođe je moguće preuzeti 3D PDF datoteke.

Pogledajte u CAD portal 

Animacije

Posetite sajt animacija i pogledajte unutar proizvoda da biste videli i razumeli kako funkcioniše.

Pogledajte animacije 

Ventili i automatizacija

Tehnički članci (eng)

.

NEAR vesti

Da biste bili informisani o važnim pitanjima održivosti i mogućnostima u vašoj industriji i procesima.

Saznajte više