Zeleni vodonik

Uz očekivanja da bi zeleni vodonik mogao predstavljati do 24% energetskog tržišta do 2050. godine, potražnja će nastaviti da raste brzim tempom. Zeleni vodonik nudi rešenje sa nultom emisijom kao gorivo za transport ili proizvodnju električne energije, za toplotu u procesnim industrijama ili zgradama, za skladištenje energije i kao važnu sirovinu u hemijskoj industriji. Ima ogroman potencijal da omogući našu energetsku tranziciju, posebno za sektore koje je teško umanjiti.

Alfa Laval nudi najširi portfolio isplativih izmenjivača toplote za proizvodnju zelenog vodonika, distribuciju, transport, skladištenje i upotrebu. Na osnovu 90 godina razvoja, naše proverene tehnologije podržavaju različite primene širom vodonične ekonomije. Jeste li spremni da saznate kako vam možemo pomoći u vašem procesu? Kontaktirajte nas danas.

Cleantech-hydrogen-intro-final.jpg

Green hydrogen value chain

Rešenja za zeleni vodonik

Alfa Lavalov širok portfelj termalnih i tehnologija separacije idealna su rešenja za omogućavanje prelaska na zeleni vodonik. U proizvodnji elektrolizera (PEM, alkalni ili SOEC), nudimo efikasne pločaste izmenjivače toplote za hlađenje elektrolita, vodonika i kiseonika.

Naš portfelj pločastih izmenjivača toplote takođe uključuje tehnologije desalinizacije koje vam omogućavaju da koristite morsku ili rečnu vodu u vašoj proizvodnji, što je idealno ako upravljate fabrikom na moru. A naša rešenja za prenos toplote omogućavaju rekuperaciju i ponovnu upotrebu otpadne toplote iz elektrolizera za desalinizaciju vode ili za druge održive svrhe, kao što je daljinsko grejanje.Prisutni smo i u proizvodnji i u skladištenju, sa jedinstvenim rešenjima za kompresiju i hlađenje, kao i inovativnim zavarenim izmenjivačima toplote za stanice za dopunu goriva. Naša tehnologija Zero Likuid Discharge (ZLD) pruža održivo rešenje za ograničavanje otpada u skladištu vodonika.

Alfa Laval takođe ima jedinstvena rešenja za prenos toplote za gorivne ćelije i Power-to-X. Kontaktirajte nas danas da biste saznali više o tome kako možemo podržati vaš prelazak na zeleni vodonik.

cleantech_green-hydrogen-tkUEC-onsite-worker640x360.jpg

Zeleni vodonik daje nadu za budućnost

Zeleni vodonik je dugo obećavao postizanje klimatskih ciljeva Evrope. Sada u Nemačkoj, novi pilot projekat pokazuje potencijal da ovo postane stvarnost. Koristeći Alfa Laval izmenjivače toplote, Thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers GmbH testira vodonik umesto uglja za injektiranje kako bi smanjio emisije ugljen-dioksida u tekućim operacijama visoke peći na svojoj lokaciji u Duizburgu. Jedina stvar koja je ostala od ovog novog procesa je vodena para.

Ovaj projekat, koji finansira nemačka vlada, koristi metalurške gasove proizvedene tokom proizvodnje čelika za proizvodnju hemikalija, čime se smanjuje emisija ugljen-dioksida u proizvodnji čelika i hemijskoj proizvodnji. Pogledajte celu priču da biste saznali više o ključnoj ulozi koju je Alfa Laval tehnologija odigrala u ovom pilotu.


Preuzmite brošuru o slučaju

Naša rešenja

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

Alfa Laval zaptivni pločasti razmenjivači toplote

Alfa Lavalov opsežan portfolio zaptivnih pločastih izmenjivača toplote je idealan izbor za elektrolizer u bilo kojoj fabrici zelenog vodonika. Sa svojim malim otiskom i visokom efikasnošću, naši pločasti razmenjivači toplote sa zaptivkom nude odlično rešenje za modularizovana postrojenja i mogu se istovremeno proširiti kako bi zadovoljili buduće potrebe. Najbolje u klasi mogućnosti prenosa toplote minimiziraju vreme povrata za vaše projekte integracije toplote. Dostupni u širokom spektru materijala uključujući rešenja bez gvožđa kao što je nikl, ovi izmenjivači toplote vam pomažu da obezbedite pouzdan rad tokom celog životnog veka elektrolizera.


Saznajte više

plate_heat_exchangers_printed-circuit.jpg

Alfa Laval razmenjivači toplote sa štampanim kolom

Alfa Laval razmenjivači toplote sa štampanim kolom nude godinama dokazane performanse, kombinujući vrhunsku robusnost i integritet sa izuzetno visokom brzinom prenosa toplote – sve u jedinici koja je do 85% manja i lakša od uporedivih izmenjivača toplote sa školjkom i cevima. Izdržljivi dizajni podnose pritiske do 1000 bara (14.500 psi) i temperature u rasponu od dubokih kriogenih opterećenja do veoma visokih temperatura. Naša jedinstvena tehnologija protiv smrzavanja otvara upotrebu u celom energetskom lancu pumpnih stanica za distribuciju vodonika – od tečnog H2 do gasa.


Saznajte više

aqua_blue_familyv2_640x360.jpg

Alfa Laval generatori slatke vode

Alfa Laval generatori slatke vode (FWG) mogu pružiti najbolje rešenje za isporuku vode odgovarajućeg kvaliteta za proces elektrolize, produžavajući životni vek elektroliza. Titanijumske ploče obezbeđuju dugo vreme rada i pouzdanost procesa desalinizacije. Sa više od 30.000 jedinica isporučenih tokom 60 godina u of-šor i pomorskoj industriji, oni osiguravaju pouzdan rad u okviru najmanjeg otiska u centralizovanim i decentralizovanim sistemima za proizvodnju zelenog vodonika.


Saznajte više

AlfaFlash 640x360px.jpg

Alfa Laval Zero Likuid Discharge

Alfa Laval ZLD sistemi su robusna, kompaktna rešenja dizajnirana za apsolutnu minimizaciju ispuštanja tečnosti u širokom spektru primena, uključujući podzemne pećine. ZLD sistemi izdvajaju so i omogućavaju ponovnu upotrebu vode za ubrizgavanje. preko kombinacije termičkih rešenja i tehnologije odvajanja, sa AlfaFlash isparivačem u jezgru podešavanja.


Saznajte više

Niagara 640x360px.jpg

Alfa Laval Niagara rashladni uređaji za vlažne površine (WSAC)

Hladnjaci vazduha na vlažnoj površini (WSAC®) savršeno odgovaraju svim potrebama hlađenja u kompresiji i transportu vodonika. Oni su prilagođeni sistemi za hlađenje i kondenzaciju sa zatvorenim krugom. Direktnim hlađenjem procesnog fluida, WSAC sistem može dostići niže temperature i kompaktniji je od bilo koje alternativne tehnologije hlađenja vazduha. A pošto nije potrebna sveža voda visokog kvaliteta, sa otpadnom vodom niskog kvaliteta koja se umesto toga koristi kao rashladni medijum, oni takođe nude veoma održivo rešenje.


Saznajte više

plate_heat_exchangers_fusion-bonded.jpg

Alfa Laval fuzioni spojeni pločasti izmenjivači

Naša patentirana AlfaFusion tehnologija vezivanja stvara visoko efikasne, kompaktne izmenjivače toplote napravljene u potpunosti od nerđajućeg čelika. Praktično bez održavanja i sposobni da izdrže visoke pritiske i temperature, oni su idealno rešenje za prenos toplote za zahtevne primene, uključujući i one sa temperaturama koje se približavaju 600°C.


Saznajte više

Cleantech-Fuel-cells-intro-img-final.jpg

Rešenja za prenos toplote za gorivne ćelije

Gorivne ćelije će biti jedan od osnovnih delova u rešavanju naše slagalice energetske tranzicije. Tražite informacije o polimernim elektrolitnim membranama (PEM), gorivim ćelijama sa čvrstim oksidom (SOFC) ili rešenjima gorivih ćelija za stacionarne primene? Sa našim velikim iskustvom u termalnoj tehnologiji, Alfa Laval vam može pomoći da ispunite zahteve zahtevnih aplikacija.


Saznajte više

Cleantech-P2X-intro-final.jpg

Rešenja za prenos toplote za Power-to-X

Power-to-X uključuje pretvaranje električne energije u gasovita i tečna goriva ili hemikalije, uključujući e-amonijak, e-metanol, metan, zeleni vodonik i singas. Na ovaj način može da omogući dekarbonizaciju za industriju, transport i energetiku, kao i da obezbedi važno rešenje za skladištenje energije. Sa decenijama iskustva u pružanju rešenja za hemijsku industriju, Alfa Laval može da podrži funkcije power-to-X sa raznovrsnim portfeljem efikasnih izmenjivača toplote.


Saznajte više


cleantech_symbol_RGB_png.png

Čista energija

Održivo partnerstvo

Kontaktirajte nas

Te informacije se čuvaju i obrađuju u skladu sa našom politikom privatnosti.