Energetski efikasna rešenja čistog vodonika

Zašto je vodonik gorivo budućnosti

Kako 47% svetskih industrija nije kompatibilno sa elektrifikacijom, biće nam potrebne održive alternative da se u potpunosti udaljimo od fosilnih goriva. Čisti vodonik će biti jedan od njih. Ustvari, rastuća potražnja za zelenim i plavim vodonikom znači da bi on mogao predstavljati preko 20% svetske potražnje za energijom do 2050. godine.

Vodonik je pogodan nosilac energije i sirovina za mnoge primene, posebno u sektorima koje je teško smanjiti. Dakle, pod uslovom da dolazi iz obnovljivih izvora i izvora sa niskim sadržajem ugljenika, ovo bi mogla biti vitalna komponenta na putu ka neto nuli. Već vidimo ključnu ulogu koju će vodonik i njegovi derivati imati u nekoliko industrija, poput hemijske i proizvodnje čelika. Takođe se može koristiti kao gorivo u pomorskom, drumskom i terenskom transportu, kao i za fleksibilnu proizvodnju električne energije.

Green_hydrogen_hero_image_web.jpg

Vitalna uloga energetske efikasnosti u rešenjima sa vodonikom

Alfa Laval nudi najširi asortiman energetski efikasnih izmenjivača toplote za proizvodnju distribuciju, transport, skladištenje i upotrebu zelenog vodonika. Nakon 90 godina usavršavanja naših dokazanih tehnologija, Alfa Laval je partner za sve vrste grejanja i hlađenja širom ekonomije vodonika, pružajući podršku industrije povećanjem svoje proizvodnje i ubrzavanjem energetske tranzicije.

Kombinacija ekspertize kompanije Alfa Laval u prenosu toplote i globalnih proizvodnih mogućnosti čini nas pravim partnerom u svemu, od energetski efikasnog hlađenja elektrolizera, balansiranja postrojenja i proizvodnje slatke vode do razvoja gorivnih ćelija i predhlađenja automata za istakanje goriva u stanicama za točenje goriva.

Hydrogen production_flowchart with numbers.png

1. Hlađenje elektrolizera

Da li ste znali da se 20-40% energije koju generišu elektrolizeri gubi kao toplota? Tehnologija prenosa toplote kompanije Alfa Laval obezbeđuje efikasno hlađenje elektrolizera, balansiranje postrojenja i omogućava korišćenje toplote.

Istražite kako Alfa Laval može da optimizuje procese hlađenja vašeg elektrolizera.

Saznajte više

2. Prečišćavanje vode za proizvodnju vodonika

Visok kvalitet vode je neophodan za proizvodnju zelenog vodonika. Ali da li ste znali da tehnologija prenosa toplote kompanije Alfa Laval omogućava korišćenje morske ili rečne vode u proizvodnji zelenog vodonika, istovremeno sa povećanjem efikasnosti sistema?

Saznajte više o tome šta Alfa Laval može da ponudi u prečišćavanju vode.

Saznajte više

3. Power-to-X rešenja

Pretvaranje obnovljive električne energije u vitalne molekule zahteva široku sistemsku perspektivu. Ekspertiza i širok spektar tehnologije prenosa toplote kompanije Alfa Laval mogu da ponude efikasno grejanje i hlađenje u bilo kojoj primeni power-to-X.

Saznajte kako Alfa Laval može da podrži Power-to-X na industrijskom nivou.

Saznajte više

4. Optimizacija sistema gorivnih ćelija

Pretvaranje goriva na bazi vodonika nazad u energiju omogućeno je gorivnim ćelijama. Napredna tehnologija prenosa toplote kompanije Alfa Laval omogućava pouzdane performanse toplote, razvoj i povećanje sistemskih rešenja sa gorivim ćelijama.

Istražite kako Alfa Laval podržava optimizaciju sistema gorivnih ćelija.

Saznajte više

5. Hlađenje pre točenja vodonika

Efikasno i bezbedno točenje vodonika je važno za podršku održivoj transportnoj infrastrukturi zasnovanoj na vodoniku. Tehnologija prenosa toplote kompanije Alfa Lavalova omogućava optimizovano prethodno hlađenje u rešenjima na bazi vodonika.

Otkrijte jedinstveno rešenje Alfa Laval dizajnirano da optimizuje hlađenje pre točenja vodonika.

Saznajte više

Lanac vrednosti zelenog vodonika

Green-hydrogen-value-chain

Kako se proizvodi čist vodonik

Zeleni ili čisti vodonik se proizvodi pomoću elektrolizera, gde obnovljiva električna energija deli molekule vode na vodonik i kiseonik.

Bez obzira da li koristite elektrolizere sa PEM, alkalnom ili tehnologijom sa čvrstim oksidom, Alfa Laval ima energetski efikasno i skalabilno rešenje za vas. Naša tehnologija prenosa toplote može vam pomoći u svemu, od hlađenja elektrolita i gasova, do iskorišćenja viška toplote i balansiranja postrojenja.

Povrh toga, naše tehnologije za proizvodnju slatke vode omogućavaju našim kupcima da ponovo iskoriste višak toplote iz svog elektrolizera, a o da pretvaraju morsku ili rečnu vodu u čistu vodu potrebnu za ove primene.

Kako se koristi čist vodonik

Vodonik je čisto gorivo koje se može koristiti u mnogim različitim sektorima, kao sirovina za proizvodnju hemikalija i materijala, gorivo za proizvodnju energije i toplote u industrijskim razmerama i decentralizovanim rešenjima. Može se koristiti čak i kao gorivo za teška vozila.

Alfa Laval podržava potrebe za grejanjem i hlađenjem u lancu vrednosti vodonika, pokrivajući sve pomenuto i više. Imamo proizvode koji su posebno kreirani za razvoj gorivnih ćelija, točenje vodonika i industrijsko balansiranje postrojenja. A zahvaljujući našim globalnim proizvodnim mogućnostima, možemo podržati efikasno korišćenje vodonika i njegovih derivata.

Plavi vodonik omogućen hvatanjem ugljenika

Mnoge tehnologije i rešenja dolaze u obzir kada je u pitanju ubrzanje energetske tranzicije, uključujući plavi vodonik. Ovo je vodonik koji se proizvodi efikasnom tehnologijom hvatanja ugljenika koja pomaže da se pređe sa tradicionalnih izvora fosilnih goriva. Želite da otkrijete šta Alfa Laval nudi od tehnologije za hvatanje ugljenika?

Carbon Capture Utilization Storage hero image web

Skladištenje energije ključno u razvoju obnovljivih izvora

Čuvanje isprekidane obnovljive energije za kasniju upotrebu biće ključno za početak energetske tranzicije. Mnogo različitih tehnologija skladištenja energije će se pojaviti, a mi smo spremni da ih podržimo. Želite da saznate više o ponudi kompanije Alfa Laval u oblasti skladištenja energije?

Energy-storage

Hydrogen council.png

Saradnja ubrzava energetsku tranziciju

Prekogranična saradnja je vitalni deo ubrzanja energetske tranzicije. Zbog toga se Alfa Laval pridružio 150 kompanija širom sveta, kao ponosni član Saveta za vodonik. Kompanije članice rade zajedno na razvoju vodoničnih rešenja u celom lancu vrednosti i podsticanju prelaska na čistu energiju.

Saznajte više

Sveobuhvatni pogled na aktiviranje vodoničnog ekosistema

Vodonik i njegovi derivati su ključni u energetskoj tranziciji i potrebno je da sarađujemo da bismo postigli uspešan ekosistem punog opsega od izvora do potrošača i nazad do izvora (eng. power-to-X-to power).

Zbog toga je kompanija Alfa Laval okupila 30 interesenata u lancu vrednosti vodonika kako bi istražila sve aspekte ubrzavanja aktivacije vodoničnog ekosistema.

 

Želite da saznate više?

Kontaktirajte nas već danas za više informacija o našim rešenjima vezanim za vodonik. Spremni smo da vas podržimo.

Green_hydrogen_hero_image_web.jpg

Ove informаcije se čuvаju i obrаđuju u sklаdu sа nаšom politikom privаtnosti.