Cirkularna ekonomija

Danas živimo u linearnoj ekonomiji, uzmi-napravi-otpad. Proizvodi se koriste i bacaju, uskraćujući nam pristup još uvek vrednim i često oskudnim prirodnim resursima, i dalje doprinoseći zagađenju. U kružnoj ekonomiji, međutim, ceo životni ciklus proizvoda je dizajniran da eliminiše otpad i zagađenje. Kada jedan proizvod više nije održiv, njegovi materijali i komponente se vraćaju u upotrebu na druge načine. Sve se vraća u cirkulaciju, što dovodi do regeneracije koja se vidi u prirodnim sistemima.

Zahvaljujući našem jedinstvenom razumevanju separacije i termičkih tehnologija, Alfa Laval je predvodio put u razvoju novih rešenja za unapređenje cirkularne ekonomije. Danas vam možemo pomoći da poboljšate efikasnost resursa i smanjenje, ponovnu upotrebu i reciklažu otpada kako biste optimizovali svoje proizvodne procese za pouzdanije i održivije performanse. Zajedno možemo ubrzati prelazak na cirkularnu ekonomiju za hemikalije na bazi biologije, bioplastiku, biogoriva, čvrsti komunalni otpad (MSW), nulto ispuštanje tečnosti (ZLD), reciklažu plastike, tekstila i još mnogo toga.

Cleantech-Circular-economy-intro-final.jpg

 

cleantech-circular-economy-chart-final.png

Definisanje cirkularne ekonomije

Cirkularna ekonomija, kako je istu definisala fondacija Elen MekArtur, zasniva se na principima dizajniranja otpada i zagađenja, održavanja proizvoda i materijala u upotrebi i regeneracije prirodnih sistema.

Drugim rečima, ništa ne ide u nepovrat i svi naši prirodni resursi se koriste na najefikasniji način, iznova i iznova. Proizvodi se proizvode korišćenjem obnovljive energije. U okviru proizvodnih procesa, voda, hemikalije i materijali se ponovo koriste, smanjuju i recikliraju. Nusproizvodi se ekstrahuju da bi ušli u druge kružne sisteme. Zatim se proizvod koristi što je duže moguće. Ako se pokvari, proizvod se popravlja umesto da se baci. Na kraju životnog ciklusa proizvoda, njegove sastavne komponente se recikliraju, da bi se ponovo vratile u proizvodnju, zaokružujući krug. Biološki materijal koji se ne reciklira umesto toga se razgrađuje, obnavlja sunčevom svetlošću, CO2 i hranljivim materijama kako bi se omogućio rast novih prirodnih resursa.

Ovo će, naravno, biti ogromna promena za industriju, ali neophodna. Da li je vaše poslovanje spremno za prelazak na kružni poslovni model? Ako jeste, kontaktirajte nas danas da biste saznali na koje načine vam naša rešenja mogu pomoći da postignete svoje ciljeve.


Kontaktirajte nas

Pionirska saradnja za održivu reciklažu

Alfa Laval i Stena Recycling su se udružili u razvoju revolucionarnog poslovnog modela kako bi omogućili efikasnu reciklažu izmenjivača toplote. Partnerstvo između dva lidera u svojim oblastima moglo bi da omogući čak 100% regeneraciju vrednih metala koji se nalaze u Alfa Lavalovim proizvodima. Pored toga, doprineće zameni starijih tehnologija razmenjivača toplote modernijim, energetski efikasnijim dizajnom koji pomaže u smanjenju globalnih emisija ugljenika.


Pročitajte celu priču

 

cleantech-Resource-efficiency-intro-img-final.jpg

Efikasnost resursa

Šta zapravo znači efikasnije koristiti resurse? Na kraju krajeva, radi se o povećanju prinosa tako što ćete, naravno, izvući maksimum iz svake sirovine, ali i osigurati da apsolutno ništa ne propadne.

Kada se uradi kako treba, efikasnost resursa ne samo da poboljšava održivost vašeg poslovanja. To takođe može biti pametan način za smanjenje troškova i povećanje profitabilnosti. Od zelenih hemikalija i hemikalija na biološkoj bazi do prirodnih rashladnih sredstava, Alfa Laval ima raznovrsnost rešenja i stručnost koja će vam pomoći da poboljšate cirkularnost potrošnje vaših resursa. Saznajte kako danas možemo podržati vašu industriju.

 

Saznajte više

Cleantech-Reuse-reduce-recycle-final-210303.jpg

Ponovo koristite, smanjite i reciklirajte

Većina industrijskih procesa danas troše veliku količinu prirodnih resursa i kao rezultat proizvode značajne količine otpada. Uz odgovarajuću tehnologiju, međutim, postaje sve moguće da se minimizira proizvodnja otpada i na taj način smanji vaš ekološki otisak i operativni troškovi.

Alfa Laval ima veliko iskustvo u pružanju podrške kupcima sa rešenjima za tretman i oporavak na licu mesta koja omogućavaju poboljšano upravljanje vašim otpadom i tokovima vode. Naša visokoefikasna rešenja za odvajanje i upravljanje vodom mogu vam pomoći da smanjite, ponovo upotrebite i reciklirate otpad na sve nove načine.


Saznajte više

Cleantech-product-lifetime-final-210303.jpg

Životni vek proizvoda

Osiguravanje održivosti u cirkularnoj ekonomiji takođe znači optimizaciju i maksimiziranje životnih performansi svakog proizvoda.

U Alfa Lavalu, ovo je glavni deo načina na koji razmatramo dizajn naše opreme i materijala koje koristimo. Radimo sa kupcima kako bismo osigurali da naši proizvodi rade na optimalan način kako bismo osigurali dugotrajne i efikasne performanse. Naš sveobuhvatni portfolio usluga obezbeđuje da svaki Alfa Laval kupac ima odgovarajuću podršku za najbolji rad tokom celog života od svoje opreme. U nekim slučajevima možemo čak i savetovati kako se proizvod može ponovo koristiti i reciklirati na kraju njegovog životnog veka.


Saznajte više

Ubrzavanje kružnosti za Outokumpu

Outokumpu, globalni lider u proizvodnji nerđajućeg čelika, smanjio je svoj ugljenični otisak poboljšanjem kružne potrošnje tečnih resursa u njihovom procesu odmašćivanja. Mogućnost da više tečnosti ponovo koriste duže, pomogla im je da poboljšaju efikasnost proizvodnje, a takođe je rezultirala manje otpada i boljim kvalitetom finalnih proizvoda. Pogledajte ovaj video da biste saznali više.

Prisustvo u svim sektorima

Zahvaljujući vodećim inovacijama u separaciji i prenosu toplote, Alfa Laval ima široko prisustvo u širokom spektru industrijskih primena. Želite da saznate kako možemo da vam pomognemo da poboljšate cirkularnost vaših operacija? Izaberite svoje polje sa liste ispod.

Steam_and_heat_640x360.jpg

Nulto pražnjenje (ZLD)

Alfa Laval ZLD sistemi su robusna, kompaktna rešenja dizajnirana za apsolutnu minimizaciju ispuštanja tečnosti u širokom spektru primene industrijskog otpada. ZLD sistemi optimizuju efikasnost vaše potrošnje vode kombinacijom termičkih rešenja i tehnologije separacije, sa AlfaFlash isparivačem u jezgru instalacije.


Saznajte više

cleantech-biobased-chemicals-intro-img.jpg

Hemikalije na biološkoj bazi

Hemikalije i materijali iz različitih izvora biomase igraju važnu ulogu kada je u pitanju smanjenje naše zavisnosti od neobnovljivih resursa. Drveće, biljke, usevi, alge, bakterije i biološki otpad mogu se koristiti u svojim različitim oblicima i oblicima za proizvodnju širokog spektra hemikalija, goriva, proizvoda i međuproizvoda na biološkoj bazi. Alfa Laval vam može pomoći da poboljšate efikasnost i održivost u širokom spektru hemijskih primena na biološkoj bazi.


Saznajte više

cleantech-Recycling-intro-img-final.jpg

Reciklaža

U kružnoj ekonomiji, poslednja faza životnog ciklusa proizvoda je reciklaža. Ovo nam omogućava da iskoristimo komponente i prirodne resurse unutar proizvoda, vraćajući ih u proizvodnju. Danas, procesi u nastajanju stvaraju nove mogućnosti za komercijalizaciju procesa reciklaže za plastiku, tekstil, baterije, čvrsti komunalni otpad (MSW) i još mnogo toga.


Saznajte više


cleantech_symbol_RGB_png.png

Čista energija

Održivo partnerstvo

Kontaktirajte nas

Te informacije se čuvaju i obrađuju u skladu sa našom politikom privatnosti.