Ponovo koristite, smanjite i reciklirajte

Većina industrijskih procesa danas troše veliku količinu prirodnih resursa i kao rezultat proizvode značajne količine otpada, koji u nekim slučajevima onda treba da se transportuje van lokacije radi bezbednog odlaganja. Uz odgovarajuću tehnologiju, međutim, postaje sve moguće da se minimizira proizvodnja otpada i na taj način smanji vaš ekološki otisak i operativni troškovi. U mnogim slučajevima, takođe možete da povratite korisne resurse iz današnjeg otpada da biste stvorili profitabilne nove tokove prihoda za svoje poslovanje.

Alfa Laval ima veliko iskustvo u pružanju podrške kupcima sa rešenjima za tretman i oporavak na licu mesta koja omogućavaju poboljšano upravljanje vašim otpadom i tokovima vode. Naša visokoefikasna rešenja za odvajanje i upravljanje vodom mogu vam pomoći da smanjite, ponovo upotrebite i reciklirate otpad na sve nove načine. U nastavku pročitajte o nekim od mnogih načina na koje pouzdane i dokazane Alfa Laval tehnologije već pomažu kupcima da ubrzaju cirkularnost za održivije – i profitabilnije – poslovanje.

Cleantech-Reuse-reduce-recycle-final-210303.jpg

Nema više jalovinskih brana u rudniku uglja Rix Creek

Instaliranjem Alfa Laval dekanternih centrifuga za jalovinu, australijska Blumfild grupa je uspela da poveća kružnost procesa upravljanja otpadom u svom rudniku uglja i postrojenju za pripremu Rix Creek. Dekanteri omogućavaju Blumfildu da odvoji vodu koja se zatim može ponovo koristiti u kritičnim procesima u fabrici. Sa veoma visokim sadržajem čvrstih materija, kolač je lak za rukovanje i vraća se u suvi rez kako bi doprineo sanaciji rudnika. Pogledajte ovaj video da biste saznali više.

Ubrzavanje cirkularnosti u svim industrijama

Alfa Laval je provela decenije unapređujući nove mogućnosti u oblasti separacije i prenosa toplote. Danas ove tehnologije čine okosnicu novih rešenja koja omogućavaju da se više iskoristi prirodni resursi i smanji otpad u širokom spektru industrija i aplikacija.

Steam_and_heat_640x360.jpg

Nulto pražnjenje tečnosti (ZLD)

Za mnoge industrije, odgovorno upravljanje i odlaganje otpadnih voda može biti neverovatno skupo. Ako su u pitanju kamioni, to takođe može biti dodatni izvor emisije ugljenika. Eliminacija otpadnih voda je stoga ključna za postizanje zaista kružnog poslovnog modela.

Imajući ove ciljeve na umu, Alfa Laval je razvio sisteme Zero Liquid Discharge(nulto pražnjenje) (ZLD): robusna, kompaktna rešenja dizajnirana za apsolutnu minimizaciju ispuštanja tečnosti u širokom spektru aplikacija industrijskog otpada. Pored smanjenja otpadnih voda, ZLD pomaže da se obezbedi optimalan oporavak proizvoda.

ZLD sistemi funkcionišu preko kombinacije termičkih rešenja i tehnologije odvajanja, sa AlfaFlash isparivačem u jezgru podešavanja. Naši dokazani rezultati i veliko iskustvo u termičkim rešenjima i tehnologiji separacije obezbeđuju isplativo rešenje visokih performansi.

Saznajte više

cleantech-RRR-industrial-wastewater.jpg

Industrijske otpadne vode

Kretanje ka kružnijim poslovnim modelima je od suštinskog značaja da bismo mogli da radimo na održiviji način. Kako industrijski procesi imaju tendenciju da koriste značajne količine vode, postajanje kružnim znači razumevanje kako se ova voda može sačuvati i ponovo koristiti, kao i ulaganje u metode koje vam omogućavaju da ponovo koristite, reciklirate ili ekstrahujete nusproizvode.

Industrijske otpadne vode moguće je tretirati na različite načine, a optimalno rešenje za vas zavisiće od vaše specifične primene. Alfa Laval nudi i dekantere i kompletne sisteme bez tečnog pražnjenja (ZLD) koji odvajaju otpad od vode, omogućavajući vam da ponovo koristite vodu tamo gde je to potrebno i posle toga smanjite svoj ekološki otisak. Odvajanje otpada takođe pomaže pri odlaganju i, u nekim slučajevima, otpad može ponuditi stvarnu vrednost.

 

Saznajte više

cleantech-Recycling-intro-img-final.jpg

Reciklaža

Recikliranje je poslednja faza životnog ciklusa proizvoda u kružnoj ekonomiji, kada se više ne može ponovo koristiti, servisirati ili popravljati. Reciklaža nam omogućava da iskoristimo komponente i prirodne resurse unutar proizvoda, vraćajući ih u proizvodnju. Međutim, to je danas daleko od realnosti.

Na sreću, novi procesi stvaraju nove mogućnosti za komercijalizaciju reciklaže. Na primer, procesi recikliranja plastike, tekstila, baterija, čvrstog komunalnog otpada (MSV) i više, u kojima se danas samo deo reciklira, dok se većina šalje na spaljivanje ili deponiju.

Saznajte kako vam možemo pomoći da današnji otpad pretvorite u vrednost sutra.


Saznajte više

Građevinsko bušenje

Upravljanje vodama je ključno u svakom građevinskom projektu. Igra ključnu ulogu u iskopima i temeljima, u mašinama za hlađenje, održavanju pritiska, kretanju čvrstih materija ili kao sredstvo za čišćenje. Optimizacija potrošnje vode je stoga više od samo poboljšanja održivosti. Takođe može biti važno za sticanje konkurentske prednosti.

Alfa Laval dekanter centrifuge su dokazana metoda za poboljšanje efikasnosti u operacijama bušenja i tunela, posebno u pogledu tretmana muljnog rastvora i čistoće vode. Tehnologija eliminiše potrebu za taložnicima, efikasno uklanjajući većinu finih čestica koje tradicionalna oprema za tretman stajnjaka ne može bez upotrebe polimera. Čista voda odvojena od čvrstog otpada može se ponovo koristiti.


Saznajte više

 

cleantech-Reuse-reduce-recycle-mining-tailings-final.jpg

Rudarska jalovina

Alfa Lavalove dekanterske centrifuge sa čvrstim posudama su savršen izbor za širok spektar poslova odvajanja čvrste i tečnosti u rudarstvu i primeni minerala. Oni mogu zameniti ili dopuniti postojeća rešenja i pomoći u povećanju kapaciteta, smanjenju zapremine jalovine, uštedi prostora i povećanju povrata vode, hemikalija i minerala. Iznad svega, dekanter eliminiše potrebu za branama jalovine, povećavajući suštinsku bezbednost vašeg rada.


Saznajte više


cleantech_symbol_RGB_png.png

Čista energija

Održivo partnerstvo

Kontaktirajte nas

Te informacije se čuvaju i obrađuju u skladu sa našom politikom privatnosti.