Prečišćavanje vode za proizvodnju zelenog vodonika

U procesu proizvodnje zelenog vodonika, čista voda je ključna kao i obnovljiva električna energija kada je u pitanju proizvodnja vodoničnog gasa. Ali, pošto čista voda brzo postaje oskudan resurs, možemo li je zaista nazvati „zelenom“? Kako značajan deo buduće potražnje za čistim vodonikom zavisi od proizvodnje elektrolizera, mi smo pronašli načine da optimizujemo proizvodnju vode i vek trajanja elektrolizera na održiv način. Naš cilj je da zaštitimo razvoj efikasne proizvodnje zelenog vodonika imajući u vidu probleme nestašice vode.

Hyduo 640x360

Koliko vode je potrebno za elektrolizu?

Svaki kapacitet elektrolizera od 10 MW zahteva 50-60 m3/dan čiste vode. Dakle, način na koji se ova voda prečišćava je od vitalnog značaja ako želimo da stvorimo održivi zeleni vodonik. Korišćenje slane vode sa pravilnom tehnologijom desalinizacije, na primer, je idealan način da sačuvamo oskudne zalihe slatke vode. Uz podršku kompanije Alfa Laval, ovo rešenje je energetski efikasno i ograničava svaki uticaj na životnu sredinu.

 

 

 

 

cleantech water savings
hyduo

Korišćenje viška toplote za proizvodnju čiste vode

Da li ste znali da se 20-40% kapaciteta elektrolizera oslobađa kao višak toplote? Uz odgovarajuću tehnologiju, možemo da iskoristimo ovu toplotu za proizvodnju odgovarajuće količine vode visokog kvaliteta, dok istovremeno hladimo proces proizvodnje vodonika.

Sve se svodi na energetsku efikasnost...

Kombinovani proces ponovnog korišćenja viška toplote za proizvodnju vode i hlađenje elektrolizera može povećati ukupnu efikasnost procesa zelenog vodonika za čak 30%.

Prečišćavanje vode i termička desaliniacija uz Alfa Laval HyDuo

Alfa Laval HyDuo za hlađenje elektrolizera i prečišćavanje vode uz:

  • Najviši kvalitet vode
  • Najmanji otisak
  • Minimalnu potrošnju hemikalija
  • Minimalnu potrošnju električne energije
  • Male potrebe za održavanjem
  • Varijabilnu proizvodnju

Pogledajte video da biste saznali više!

 

 

AQUA hyduo 2 640x360
MEP Hyduo 640x360

Alfa Laval AQUA HyDuo

Kapacitet do 60 m3/dan

Alfa Lava AQUA generatori slatke vode pretvaraju morsku vodu u slatku vodu visokog kvaliteta pomoću optimizovanog procesa koji koristi jedan paket ploča.

Pogodno za kapacitete elektrolizera do 12 MW po modulu.

 

Alfa Laval MEP HyDuo

Kapacitet do 2000 m3/dan

Sa Alfa Laval Multi-effect pločastim isparivačem (MEP), slatka voda visoke čistoće se proizvodi u zahtevnim okruženjima sa promenljivim spoljnim uslovima.

Pogodno za kapacitete elektrolizera do 400 MW po modulu.

Koja je razlika između generatora slatke vode i reverzne osmoze?

U poređenju sa tradicionalnim procesima reverzne osmoze, generator slatke vode vam omogućava da rashladite elektrolizer i proizvedete odgovarajući kvalitet vode u jednom koraku. Ovo smanjuje potrebu za dodatnim hlađenjem, npr. rashladnim tornjem ili sličnim rešenjem, i maksimalno smanjuje ukupnu potrošnju energije.

Konkurentska rešenja koja koriste morsku vodu za potrebe hlađenja takođe često zahtevaju dodatnu pumpu koja povećava potrošnju energije celog sistema. Korišćenje Alfa Laval opreme koja obavlja dva dela istog procesa ovo ne obuhvata i tako omogućava uštedu na duži rok i na početnoj investiciji.

Brošura: Najodrživije rešenje za prečišćavanje vode u proizvodnji zelenog vodonika

Energetska efikasnost i nedostatak vode su dva kritična izazova koja zahtevaju hitnu pažnju. Rešavanje ovih pitanja je ključno za održivi razvoj i dobrobit naše planete. Preuzmite naše brošure kako biste saznali više o najodrživijem rešenju za prečišćavanje vode u proizvodnji zelenog vodonika.

 

HyDuo whitepaper 640x360

 

 

Da, želim brošuru!

Vaši podaci se čuvaju i obrađuju u skladu sa našom politikom privatnosti i zaštite podataka.

Energetski efikasna rešenja čistog vodonika

Da li želite da saznate više o tome kako Alfa Laval podržava razvoj u celom lancu vrednosti vodonika? Istražite našu ponudu u svemu, od proizvodnje do krajnje upotrebe.

MicrosoftTeams-image (30)

Optimizacija procesa hlađenja elektrolizera

Da li ste znali da se 20-40% kapaciteta elektrolizera gubi kao toplota? Efikasno hlađenje elektrolizera i balansiranje postrojenja su ključni za maksimalno povećanje efikasnosti i trajanje proizvodnje zelenog vodonika. Istražite kako Alfa Laval podržava optimizaciju procesa hlađenja elektrolizera.

banner-640-glacier-cooling

Pred nama je okean mogućnosti koje treba iskoristiti!

Kontaktirajte nas već danas za više informacija o najodrživijem rešenju za prečišćavanje vode u proizvodnji zelenog vodonika.

production-hydrogene-vert.jpg

Kontaktirajte nas

Vaši podaci se čuvaju i obrađuju u skladu sa našom politikom privatnosti i zaštite podataka.