Rekuperacija otpadne toplote

Rekuperacija otpadne toplote je ključna za poboljšanje energetske efikasnosti. Danas tehnologija omogućava da se uhvati i ponovo iskoristi višak toplote iz postojećih procesa u druge svrhe, kao što su grejanje ili proizvodnja električne energije. Postoji mnogo otpadne toplote koja se generiše od lake do teške industrije i to je značajno neiskorišćen resurs za uštedu energije i smanjenje emisija.

Povrat toplote pomoću dobro dizajnirane tehnologije izmenjivača toplote je lak i efikasan način za povećanje efikasnosti. Sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, Alfa Laval radi sa kupcima u širokom spektru industrija na rešenjima za korišćenje otpadne toplote na nove, produktivne i profitabilne načine. Pored hvatanja visokotemperaturnih tokova otpada, naša tehnologija može da uhvati i ponovo koristi toplotu niže temperature korišćenjem toplotnih pumpi. Ovo je slučaj, na primer, u povratu toplote iz centara podataka ili iz otpadne i morske vode – gde se višak toplote može koristiti za daljinsko grejanje.

cleantech_waste_heat_recovery201201.jpg

Vrednost povrata otpadne toplote

Rekuperacija otpadne toplote nudi vašim preduzećima jedan od najlakših i najisplativijih načina za povećanje vaše ukupne energetske efikasnosti. Ovo će, zauzvrat, imati pozitivan uticaj na vaš krajnji rezultat.

Kada se posmatraju dostupne opcije, važno je uzeti u obzir dve vrste potrošnje energije u većini industrijskih procesa. To jest, energiju koja se koristi za stvaranje:

- procesna toplota preko fosilnih goriva
- električna energija za pogon motora koji se koristi u određenim procesnim koracima

Osnovna ideja koja stoji iza povrata otpadne toplote je da se uhvati toplota stvorena u jednom delu objekta i ponovo iskoristi što je više moguće u drugim primenama. Ključna komponenta za određivanje količine toplote koja se može povratiti i ponovo iskoristiti je vaš izbor tehnologije izmenjivača toplote.

Saznajte više u ovom videu sa Julien Gennetierom, jednim od naših vodećih stručnjaka za energetsku efikasnost i povrat otpadne toplote. U ovom videu on objašnjava kako ušteda energije postaje dobitna – i za vaše poslovanje i za našu planetu.

Uštedite 25% više energije uz odgovarajuću tehnologiju izmenjivača toplote

Vreme povrata investicije u rekuperaciju otpadne toplote u velikoj meri zavisi od efikasnosti izmenjivača toplote – i troškova njihovog životnog ciklusa. Stoga, izmenjivač toplote koji izaberete igra veliku ulogu pri izračunavanju potencijalne uštede koju ćete doživeti. Dakle, koje su vaše opcije?

Dijagram prikazuje nivo povrata toplote kao funkciju početnih troškova. Prinos od kompaktnih izmenjivača toplote je do 25% veći nego kod kućišta i cevi uz uporedivu cenu. Da bi se dostigao isti nivo povrata toplote, rešenja sa školjkom i cevi često postaju nekoliko puta skuplja. Ovo je zbog brojnih faktora:

  • Pet puta veća efikasnost prenosa toplote
  • Niži CAPEX i troškovi održavanja
  • Manji otisak

Dakle, kako možete dobiti najbolje rešenje za povrat toplote za svoje procesne dužnosti? Ako nas kontaktirate danas, naši stručnjaci će vas voditi kroz proces.
Zašto ne probati?


Saznajte više


cleantech-WHR-chart-logo.png

Ponovno iskorišćena toplota za daljinsko grejanje

U Hamburgu, višak toplote iz fabrike za proizvodnju bakra se prenosi na daljinsko grejanje na energetski efikasan način korišćenjem Alfa Laval pločastih izmenjivača toplote sa zaptivkom. Ponovna upotreba viškova toplote odgovara 160.000 MWh godišnje, koja se koristi za grejanje 3.400 stanova i procenjuje se da godišnje smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 20.000 tona.

Alfa Laval Sustainable solutions Waste heat recovery case story

Uštede energije u svim sektorima

Alfa Laval pločasti razmenjivači toplote mogu da povrate otpadnu toplotu na visokim i niskim temperaturama za ponovnu upotrebu u širokom spektru primena. Naše tehnologije omogućavaju korisnicima da na taj način povećaju energetsku efikasnost na nove, produktivne i profitabilne načine, koristeći povratnu toplotu za daljinsko grejanje, proizvodnju električne energije i još mnogo toga. Izaberite svoju industriju u nastavku za dodatne informacije.

cleantech_data_centerv2.jpg

Hlađenje data centra

Da li ste znali da se 90% električne energije koja se koristi u data centru pretvara u toplotu? Zamislite da svi data centri koriste otpadnu toplotu sa servera u druge svrhe. Time bi se uštedelo 3.000 TVh godišnje, što je ista količina energije potrebna za zagrevanje 300 miliona evropskih domaćinstava. Smanjenje emisije je ekvivalentno emisijama koje proizvodi cela Francuska.

Kako možete da uštedite i ponovo iskoristite otpadnu toplotu sa vaših servera? I kakav će to uticaj imati na vaš rezultat?


Saznajte više

cleantech-HVAC-intro-img.jpg

HVAC

Danas se 50% ukupne primarne energije gubi kao otpadna toplota. Zamislite kada bi svaki mogući industrijski kotao u Evropi zamenile moderne toplotne pumpe. To bi uštedelo 100 TWh energije godišnje, što je ekvivalentno proizvodnji 10.100 vetroturbina. Takođe bi smanjio našu proizvodnju ugljen-dioksida za 18 miliona tona – ili za istu količinu kao i emisije iz 220.000 teških kamiona na putu.

Bez sumnje, postoje ogromne uštede zamenom industrijskih kotlova toplotnim pumpama. Šta bi slična promena značila za vaš HVAC rad?


Saznajte više

cleantech-ORC-pipes.jpg

Organski ciklus rangiranja (ORC)

Da li ste znali da je moguće povratiti niskotemperaturnu otpadnu toplotu industrijskih procesa i motora kombinovane toplote i energije (CHP)?

Za sisteme organskog ciklusa rangiranja (ORC), Alfa Laval pločasti razmenjivači toplote, u kombinaciji sa našom stručnošću, omogućavaju efikasan i povrat toplote za proizvodnju električne energije.

Korišćenjem Alfa Laval izduvnih gasnih izmenjivača toplote (GTL/Micro) može biti moguće preneti energiju iz gasovitih otpadnih tokova i proizvoditi ugljenično neutralnu električnu energiju u ORC sistemu na efikasan način.


Saznajte više

cleantech-CHP-intro-img.jpg

Kombinovana toplotna i električna energija (CHP)

Da li ste znali da je kombinovana toplotna i električna energija (CHP) jedan od najefikasnijih metoda korišćenja energije? Preko 90% energije se može povratiti za efikasno korišćenje. Tražite efikasno i isplativo rešenje za kogeneraciju?

Kliknite ovde da saznate o celom spektru termičkih rešenja koje je Alfa Laval razvio za CHP aplikacije.


Saznajte više

cleantech_refinery210108.jpg

Rafinerije sirove nafte

U rafinerijama, energija je jedan od glavnih pokretača troškova. Za svaki MW dobijene energije može se ostvariti smanjenje do 4.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje.

Alfa Laval ima kompletan portfelj izmenjivača toplote za rafinerijske procese. Bez obzira na prirodu usluge, možemo vam pružiti dobro dokazanu tehnologiju za rešavanje i prevazilaženje vaših svakodnevnih izazova, kao što su ušteda energije i smanjenje emisija.

 

Saznajte više

Cleantech-Petrochemicals-intro-img-final.jpg

Petrohemija

Da li ste znali da je jednostavan način za smanjenje potrošnje energije obnavljanje energije za ponovnu upotrebu u vašim procesima?

Možete povećati efikasnost vašeg povrata toplote jednostavnim prelaskom sa kućišta i cevi na kompaktne izmenjivače toplote. Više energije se zatim vraća u upotrebu – energije koja bi inače otišla u otpad.

Ulaganje u efikasnije izmenjivače toplote je veoma isplativo, a period vraćanja je često kraći od godinu dana.


Saznajte više


cleantech_symbol_RGB_png.png

Čista energija

Održivo partnerstvo

Kontaktirajte nas

Te informacije se čuvaju i obrađuju u skladu sa našom politikom privatnosti.