SBV Sanitarni kuglični ventil

Sanitarne kuglične ventile odlikuje dizajn pune brzine koji omogućuje pun protok fluida uz minimalan pad pritiska, što ih čini idealnim za viskozne tečnosti ili tečnosti koje sadrže čestice koje se koriste u prehrambenoj, industriji osvežavajućih pića, hemijskoj i farmaceutskoj industriji.

SBV Ball Valve w ThinkTop V50 640x360

Pouzdane performanse za pun protok

Alfa Laval sanitarni kuglični ventili su ventili za kontrolu protoka pri punoj brzini koji omogućuju kontrolu uključivanja/isključivanja uz minimalan pad pritiska. Otvor ventila ima konstantan prečnik cevi, što omogućuje slobodan protok fluida kroz ventile kada su otvoreni. Restrikcija protoka je uporediva sa onom kod prave cevi. To čini SBV ventile podesnim za:

 • Upravljanje fluidima koji su viskozni ili sadrže čvrste, polučvrste ili abrazivne čestice
 • Upotrebu gde god je kracovanje procesnih linija važna stavka
 • Primene koje zahtevaju pažljivo tretiranje proizvoda
 • CIP primene

Automatizovana ili manuelna kontrola

Zbog prilagodljivosti, Alfa Laval SBV ventili se mogu isporučivati za manuelni ili automatski rad.

Manuelni rad: SBV ventili sadrže ručicu za četvrt obrtaja od nerđajućeg čelika za mehaničko fiksiranje ventila u otvorenom ili zatvorenom položaju.

Automatski rad: SBV ventili koriste standardne pneumatske aktuatore koji ne zahtevaju održavanje. Kuglični ventili sa aktuatorima se isporučuju kao podrazumevano zatvoreni (NC) ventili koji se kontrolišu sa udaljenih lokacija putem kompresovanog vazduha. Oni se, međutim, mogu lako modifikovati u podrazumevanu otvorenu (NO) konfiguraciju. Aktuatori se mogu ugraditi na Alfa Laval ThinkTop senzorima ventila i kontrolnim jedinicama. Dostupni su i opcioni induktivni senzor blizine i nosač za ugradnju.

Kompaktan, jednostavan dizajn kugličnog ventila

Lako ugradivi u većinu procesnih linija, Alfa Laval SBV ventili se odlikuje jednostavnim dizajnom sa plivajućom kuglom, što garantuje dobro zaptivanje i omogućuje osno kretanje uz sprečavanje rotacije. Sprečavaju efekat vodenog čekića i potpuno su neosetljivi na nalete pritiska u cevima.

Napregnuti oprugom, samopodešavajući prstenovi omogućuju veoma pouzdano zaptivanje kalema ventila. SBV ventili sa automatizovanom kontrolom imaju otvore za inspekciju unutrašnjosti ventila na poklopcu (haubi) kako bi se lako proverilo zaptivanje kalema.

Kuglični ventili koji su laki za održavanje

Trodelni dizajn ventila sa nekoliko pokretnih delova omogućuje lak pristup svim komponentama ventila, čineći održavanje brzim i jednostavnim. Izdržljiva ležišta ventila od PTFE omogućuju duže intervale između servisiranja. Nikakvi posebni alati nisu potrebni za održavanje.

Asortiman higijenskih kugličnih ventila

Alfa Lavalov asortiman higijenskih kugličnih ventila se sastoji od dva standardna modela ventila.

 • SBV sa manuelnom ručicom ili automatskim radom za primene koje obuhvataju visoke radne pritiske do 16 bara i temperature do 150°C, i kod kojih se zahteva upotreba sistema za kracovanje.
 • Tri-Clover® kuglični ventili za primene koje zahtevaju pun protok uz minimalnu turbulenciju protoka i pad pritiska. Opciono zatvoreno ležište je dostupno za primene kod kojih je važno smanjiti rizik od potencijalnog zadržavanja proizvoda.

Za više informacija, molimo pogledajte odeljak Dokumentacija.

Product Benefits

 • Reliable full-flow performance
 • Compact, simple ball valve design
 • Water hammer-safe 
BallValve

Kako radi

Konstrukcija

Alfa Laval SBV sanitarni kuglični ventil se sastoji od kućišta ventila, dve prirubnice, ležišta ventila of PTFE materijala, kugle, jedinice sa kalemom i ručice sa manuelni rad, ili poklopca (haube) i pneumatskog aktuatora za automatizovani rad. Kako bi se omogućili brza i laka inspekcija i održavanje, ventil se lako montira i demontira pomoću šrafova na prirubnici sa zavarenim krajem.

Princip rada

Precizno izrađena kugla sa otvorom se postavlja unutar kućišta ventila između dve prirubnice i dva ležišta ventila od PTFE materijala.

Opcije

 • Ručica sa četvrt obrta za manuelni rad ili pneumatski aktuator za automatizovani rad
 • Nosač za montažu induktivnih detektora blizine
 • ThinkTop® senzor ventila i kontrolna jedinica
 • Fitinzi u skladu sa zahtevanim standardom (ISO ili DIN)
 • Zatvorena ležišta ventila od PTFE materijala
 • Priključci za čišćenje ležišta ventila
 • O-prstenovi od NBR, Q (silikona), FPM (vitona)
single seat valves 640x360
.

Deset saveta - ventili

Evo nekoliko saveta i video servisa koji pokazuju kako održavate svoje higijenske ventile u vrhunskom stanju

Logika prehrane

Alfa Lavalova higijenska oprema kombinuje visoke performanse sa blagim rukovanjem kako bi sačuvala osetljive sastojke. Praćenje trendova u prehrambenoj industriji i rješavanje četiri ključna izazova; snabdijevanje potrošača prehrambenim proizvodima po konkurentnoj cijeni, dobivanje najviše iz sirovina, smanjenje otpada i emisija, te isporuka sigurnih i higijenskih prehrambenih proizvoda.

food logic 640x360

Katalog proizvoda higijenskske opreme Alfa Laval

Najnovija online verzija "Na dohvat ruke". Katalog proizvoda higijenske opreme Alfa Laval - Na dohvat ruke uključuje letke proizvoda, krive efikasnosti, veze do animacija, brošura i cenovnika za naručivanje.

Close at hand 2019 - Cover image 640x360

CAD portal

Preuzmite modele proizvoda u formatima Neutral ili Native CAD datoteka. Takođe je moguće preuzeti 3D PDF datoteke.

Pogledajte u CAD portal 

Animacije

Posetite sajt animacija i pogledajte unutar proizvoda da biste videli i razumeli kako funkcioniše.

Pogledajte animacije 

Ventili i automatizacija

Tehnički članci (eng)

.

NEAR vesti

Da biste bili informisani o važnim pitanjima održivosti i mogućnostima u vašoj industriji i procesima.

Saznajte više