Prirodna rashladna sredstva

Širom sveta, na mnogim mestima kao rezultat nacionalnog ili regionalnog zakonodavstva, dolazi do odstupanja od tradicionalnih rashladnih sredstava u korist rashladnih sredstava sa nižim potencijalom globalnog zagrevanja (GWP). Konkretno, postoji brzo rastuće tržište za prirodna rashladna sredstva kao što su amonijak, ugljen-dioksid i ugljovodonici.

Iako ovo nije prvi put da je tržište rashladnih sredstava doživelo velike promene, trenutna promena se razlikuje po broju dostupnih opcija. Istorijski gledano, mogućnost prekidača jedan-na-jedan je omogućila relativno lak proces u celom lancu snabdevanja, sa direktnim komponentama koje omogućavaju brzu i jednostavnu naknadnu ugradnju. Danas je situacija veoma drugačija, a „pravi“ izbor rashladnog sredstva će u velikoj meri zavisiti od opreme i primene u pitanju.

Alfa Laval je dom nekih od vodećih stručnjaka na tržištu na temu prirodnih rashladnih sredstava. Njihova stručnost nam je omogućila da razvijemo širok spektar rešenja za izmenjivače toplote posebno dizajniranih da odgovore na jedinstvene zahteve rada sa izazovnim i ponekad opasnim supstancama kao što su ugljen-dioksid (R744), amonijak (R717) i propan (R290). Kontaktirajte nas danas i mi možemo da radimo sa vama da pronađemo optimalnu tehnologiju za vaše specifične potrebe.

Cleantech-Natural-refrigerants-final-210303.jpg

Bela knjiga: Kretanje kroz promenljivo tržište rashladnih sredstava

Trenutno je u toku velika promena na tržištu rashladnih sredstava. Vođeni zabrinutošću za životnu sredinu, zakonodavstvo gura postepeno ukidanje tradicionalnih rashladnih sredstava u korist novih alternativa sa nižim potencijalom globalnog zagrevanja (GVP). Preuzmite ovu belu knjigu za osnovni temelj za odabir i prilagođavanje alternativnih rashladnih sredstava za različite primene u grejanju i hlađenju.

AL-NRVTS WP-640x360

Stručnost za rashladna sredstva sutrašnjice

Imate li pitanja o pravom novom rashladnom sredstvu za toplotnu pumpu, klimatizaciju ili rashladne uređaje? Želite da promenite i niste sigurni odakle da počnete? Poslušajte Alfa Lavalovog stručnjaka Matea Munarija, šefa razvoja aplikacija i proizvoda, kako opisuje neke od izazova koje donosi rad sa novim rashladnim sredstvima i kako smo dizajnirali jedinstvene karakteristike za njihovo rešavanje.

Naša rešenja

Alfa Laval AlfaNova

Većina pločastih izmenjivača toplote koji se koriste u komercijalnom ili industrijskom hlađenju malog kapaciteta su napravljeni od bakarnog lemljenja. Iako je pogodan za mnoge primene, ovo negativno reaguje sa amonijakom, koji je važno prirodno rashladno sredstvo. Izgrađen našom jedinstvenom metodom fuzionog vezivanja, AlfaNova je jedini 100% pločasti izmenjivač toplote od nerđajućeg čelika na tržištu. Zbog toga nudi veoma kompaktno i efikasno rešenje za hlađenje veoma čistih, osetljivih tečnosti i kada se koristi prednost niskog GWP potencijala amonijaka.


Saznajte više

Alfa Laval poluzavareni pločasti izmenjivači toplote

Za rashladne sisteme koji se koriste u industrijskim rashladnim aplikacijama, naši kompaktni poluzavareni izmenjivači toplote omogućavaju još veću efikasnost i pouzdanost kada se koristi amonijak kao rashladno sredstvo sa niskim GWP. Alfa Laval poluzavareni izmenjivači toplote su takođe izbor izmenjivača toplote u kaskadnim sistemima koji rade sa ugljen-dioksidom kao sekundarnim medijumom za aplikacije za zamrzavanje, smanjujući punjenje amonijaka dok sprečavaju rizik od unakrsne kontaminacije sa svojim dokazanim RefTight™ sistemom zaptivke.


Saznajte više

Alfa Laval lemljeni izmenjivači ploča

Naši pločasti razmenjivači toplote lemljeni bakrom su kompaktno, efikasno rešenje koje ne zahteva održavanje za grejanje, hlađenje, isparavanje i kondenzaciju u brojnim rashladnim aplikacijama i sa većinom tipova ekološki prihvatljivih rashladnih sredstava sa niskim GWP. Ovo uključuje važna prirodna rashladna sredstva poput ugljen-dioksida i ugljovodonika. Svaka jedinica je dizajnirana za optimizovan rad, sa nizom jedinstvenih karakteristika koje obezbeđuju i superiorne termičke performanse i maksimalnu pouzdanost.


Saznajte više

Tražite više alata i stručnosti?

Želite da dobijete više od znanja koje je Alfa Laval stekao u našem devetodecenijskom iskustvu u termo transferu? Da li vašem preduzeću treba pristupiti BIM datotekama, 3D crtežima ili drugim konsultantskim alatima? Posetite naš Alfa Laval centar za grejanje i hlađenje za najnovije resurse za vašu industriju.

Alfa Laval Heating and cooling hub


cleantech_symbol_RGB_png.png

Čista energija

Održivo partnerstvo

Kontaktirajte nas

Te informacije se čuvaju i obrađuju u skladu sa našom politikom privatnosti.