Sistemi za beljenje

Uklanjanje pigmenata i drugih nečistoća iz sirovih masti i ulja obezbeđuje izgled, kvalitet i stabilnost vašeg rafinisanog ulja. Postavite prilagođene sisteme za mokro, suvo ili dvostepeno beljenje da rade u vašoj fabrici za preradu jestivog ulja. Pouzdanost je obeležje naših sistema procesa beljenja zbog kontinuiranog istraživanja i razvoja. Ostvarite visoku produktivnost i niske ukupne troškove vlasništva od napredne tehnologije i prilagođenih rešenja podržanih globalnom uslugom.

Bleaching systems

Poboljšajte kvalitet, stabilnost i izgled vaših jestivih ulja pomoću naših sistema procesa beljenja

 • Širok asortiman robusnih, pouzdanih sistema za beljenje za vaše procese jestivog ulja
 • Visok kvalitet ulja iz kompletnih sistema za beljenje sa osnovnim komponentama kompanije Alfa Laval
 • Maksimalni prinos ulja i minimalna komunalna potrošnja
 • Jednostavan za rukovanje i održavanje uz automatizovano doziranje i kontrolu
Izazovi povezani sa uklanjanjem toksičnih zagađivača pokazali su nam jasne prednosti razgovora sa stručnjacima koji zaista razmišljaju na isti način kao mi.” - Niels Jørgen Eriksen, menadžer proizvodnje kompanije Fiskernes Fiskeindustri.
Ne samo da su nas snabdeli visokoefikasnom opremom, već su i dali predloge o tome kako da izvučemo maksimum iz toga.” - Andrey Nepochatov, šef fabrike za ekstrakciju ulja Prikolotnoje.

Zatraži ponudu

.

Primene

Bio oil production 640x360

Kako radi

.

Kako funkcioniše beljenje kod rafinacije ulja

Savremeni procesi beljenja ulja uklanjaju širok spektar nečistoća, uključujući različite pigmente. Njihovo uklanjanje zahteva napredne procese koji koriste kombinacije različitih agenasa za izbeljivanje za vezivanje specifičnih nečistoća, koje se zatim filtriraju pomoću sredstava za izbeljivanje. Efikasno izbeljivanje omogućava uklanjanje pigmenata kao što su:

 • karotenoidi i hlorofil
 • proizvodi oksidacije kroz razlaganje i delimično uklanjanje
 • zagađivači kao što su sapuni i metali u tragovima
 • tragovi fosfatida
 • policiklični aromatični ugljovodonici
 • drugi zagađivači

Da bi se osiguralo da je proizvod komercijalno održiv, neophodno je ukloniti ove supstance jer mogu negativno uticati na kvalitet i stabilnost finalnog proizvoda i imati uticaj i na učinak narednih procesa kao što su fosfatidi za duplo destilovanu vodu (DDV).

Proces beljenja ulja

Obično je izbeljivanje proces koji sadrži mešanje ulja sa sredstvom za izbeljivanje nakon čega sledi odvajanje pomoću filtera. Nakon zasićenja, filteri prelaze na regeneraciju, dok sveži filteri preuzimaju ulogu filtracije. Zasićeni filteri sadrže glinu (sredstvo za izbeljivanje) koja još uvek ima izvesnu moć izbeljivanja. Tehnika propuštanja ulja koje se tretira kroz zasićeni filter pre mešanja sa svežom glinom naziva se predfiltracija. Primenom ove tehnike moguće je smanjiti potrošnju gline. Međutim, predfiltracija funkcioniše samo sa suvim uljima; stoga nije uvek moguće koristiti ovu opciju.

Dvostepeno beljenje jestivih masti i ulja

Korišćenje tehnike dvostepenog beljenja, kao što je mešanje ulja sa različitim agensima pod različitim uslovima (kao što su temperatura i vlaga), često optimizuje proces beljenja, omogućavajući najdublju ekstrakciju komponenti kao što je hlorofil. Dvostepeno beljenje obično ima dva koraka filtracije, koji obezbeđuju najbolji rezultat za delikatna ulja najniže boje i/ili najviše čistoće (kao što su kokos ili semenke grožđa). Da bi se optimizovali investicioni troškovi, dvostepeno beljenje se može koristiti sa filtracijom u jednom koraku, što može doneti značajne uštede na glini za beljenje u primeni kao što je prerada palminog ili repičinog ulja.

Sredstva za beljenje koji se obično koriste uključuju:

 • prirodne zemlje za beljenje, posebno korisne u tretiranju životinjskih masti iako imaju ograničen efekat smanjenja boje
 • zemlja za beljenje aktivirana kiselinom, naširoko korišćena za uklanjanje svih tipova nečistoće
 • aktivni ugalj za uklanjanje poliaromatičnih ugljovodonika, kao i širokog spektra specifičnih zagađivača
 • sintetički amorfni silicijum, koristi se uglavnom u mokrom beljenju sa fokusom na selektivno uklanjanje fosfatida, metala u tragovima i sapuna
.

Glas kupca

Fiskernes Fiskeindustri A.m.b.a.

Nakon sprovođenja serije preliminarnih istraga, ispitivanja, itd., pod nadzorom direktora proizvodnje Nielsa Jørgena Eriksena, Fiskernes Fiskeindustri A.m.b.a. u Skagenu (Danska) dodelili su kompaniji Alfa Laval ugovor za isporuku i ugradnju procesne opreme potrebne kako bi se osiguralo da nema tragova toksičnih zagađivača u proizvodima kompanije od ribljeg ulja.

Alfa Laval projekat je zadovoljio naše potrebe i definitivno smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Izazovi vezani za uklanjanje toksičnih zagađivača pokazali su nam jasne prednosti razgovora sa stručnjacima koji zaista razmišljaju na isti način kao mi.”

- Niels Jørgen Eriksen, menadžer proizvodnje kompanije Fiskernes Fiskeindustri

Fabrika za ekstrakciju ulja Prikolotnoje

U fabrici za ekstrakciju ulja Prikolotnoje u Harkovskoj oblasti u Ukrajini, Alfa Laval je isporučila kompletan paket savremene rafinerijske opreme. Postrojenje za suvo beljenje sa sistemom za više doziranja bilo je deo porudžbine. Fleksibilnost dizajna, zajedno sa tehničkim iskustvom kompanije Alfa Laval, značila je da je kompanija takođe mogla da ugradi svoje najbolje ideje u sistem.

Kompanija Alfa Laval je zaista slušala šta smo želeli. Ne samo da su nas snabdeli visokoefikasnom opremom, već su i davali predloge kako da iz nje izvučemo maksimum. I pobrinuli su se da naše ideje o specijalnom mešanju i doziranju takođe budu ugrađene. Sistem sada radi savršeno.”

- Andrej Nepočatov, šef fabrike za ekstrakciju ulja Prikolotnoje

Zahtevajte više od svog sistema procesa beljenja da biste povećali kvalitet i prinos jestivog ulja

Oslonite se na Alfa Laval sisteme procesa beljenja za optimalnu rafinaciju palminog, sojinog, repičinog, suncokretovog, kokosovog ulja, ulja palminog jezgra i drugih jestivih ulja. Planiranje optimalnog rešenja za beljenje iz širokog spektra proverenih komponenti i opreme je jednostavno uz odgovarajuću stručnost. Od sistema za unos i doziranje do reaktora za beljenje i filtraciju, Alfa Laval sistemi procesa beljenja vam pružaju fleksibilnost i prilagođavanje koji su vam potrebni za uspeh. Kontinuirano istraživanje i razvoj osiguravaju da možete postaviti najnaprednije sisteme za beljenje koji su dostupni da rade za vas - od jednostavnih ručno upravljanih sa lokalnim kontrolnim petljama do potpuno automatizovanih postrojenja.

Preuzmite našu brošuru o fleksibilnim rešenjima za beljenje ili nas kontaktirajte za više informacija o Alfa Laval sistemima za beljenje.

.
.

Kontaktirajte nas

Zanima me
Da li biste želeli da primate webinare na zahtev, pozive za buduće događaje i vesti o proizvodima i uslugama?

Ove informacije se čuvaju i obrađuju u skladu sa našom politikom privatnosti.

.