Sistemi za dezodoraciju

Sistemi procesa dezodoracije koriste niže temperature i manje pare za dezodorisanje ili deacidifikaciju vaših jestivih ulja, uklanjajući im neželjeni miris, ukus, boju i druge isparljive supstance, bezbedno i pouzdano. Bilo da se radi o dezodoraciji palminog, sojinog, repičinog ili drugog jestivog ulja, ovaj esencijalni proces značajno smanjuje neželjene isparljive materije, kao i stvaranje glicidil estara (GE) i izomera trans-masnih kiselina (TFA).

deodorization edible oil 640x360

Verujte Alfa Laval sistemima za dezodoraciju da biste se rešili mirisa i isparljivih supstanci koje degradiraju kvalitet ulja

  • Pouzdani, svestrani sistemi za dezodoraciju koji se lako koriste za rafinaciju jestivog ulja
  • Veliko iskustvo u optimizaciji sistema za dezodoraciju kako bi se ispunili zahtevi procesa
  • Maksimalni kvalitet proizvoda i prinos
  • Minimalni gubitak proizvoda i komunalna potrošnja
  • Poboljšano uklanjanje GE do nivoa ispod 0,5 ppm

Nabavite najefikasniji sistem dezodoracije da biste maksimalno povećali prinos jestivog ulja. Modularni Alfa Laval sistemi za dezodoraciju koji se lako prilagođavaju optimizuju odeljke za uklanjanje i zadržavanje prema vašim tačnim zahtevima obrade—od dezodoracije ulja iz semena i deacidifikacije tropskog ulja do ulja sa niskim nivoom GE i toksičnih elemenata u tragovima.

Dezodoracija se odvija na najnižoj temperaturi i efikasno uklanja GE, poliaromatične ugljovodonike, pesticide i druge neželjene isparljive materije. Štaviše, kontrola je laka zahvaljujući "pametnoj" instrumentaciji i kontrolnom sistemu.

Bilo da gradite novu instalaciju ili proširujete ili nadograđujete postojeće, verujte Alfa Laval sistemima za dezodoraciju sa patentiranom tehnologijom tankog filma kako biste povećali efikasnost vaših sistema za dezodoraciju i deacidifikaciju.

 

Zatraži ponudu

.
.

Kako funkcioniše

Kako funkcioniše dezodoracija ulja

Dezodoracija je proces destilacije parom za uklanjanje slobodnih masnih kiselina i isparljivih komponenti prisutnih u sirovom jestivom ulju u ovoj fazi prerade. Ove neželjene supstance negativno utiču na miris, ukus, boju i stabilnost finalnog proizvoda. Da bi se ove supstance uklonile iz ulja, para se propušta kroz ulje pod veoma niskim pritiskom, relativno visokom temperaturom i uslovima visokog vakuuma.

Alfa Laval deodorization process chart.jpg

Deareacija

Pre zagrevanja ulja, vazduh mora biti uklonjen pod vakuumom (deaeracija) da bi se sprečila oksidacija, čime se štiti kvalitet proizvoda. Nakon izlaska iz deaeratora, ulje se regenerativno zagreva u posebnom izmenjivaču toplote, ekonomajzeru, vrelim uljem koje izlazi iz kolone za dezodoraciju. Ovo obezbeđuje da se što više toplote povrati iz vrelog ulja. Ulje zatim ide do završnog grejača gde se dovodi do tačne temperature potrebne za dezodoraciju, obično koristeći paru pod visokim pritiskom.

Prethodno uklanjanje i zadržavanje

Kada ulje dostigne naznačenu temperaturu, u rasponu od 220-260°C u zavisnosti od prerađenog ulja, ubacuje se u kolonu za dezodoraciju, glavnu komponentu koja se koristi za dezodoraciju jestivih masti i ulja. Kolona se može sastojati od odeljka za uklanjanje i odeljka za zadržavanje. Kada ulje prođe kroz odeljak za uklanjanje, ono se izlaže kombinaciji vakuuma i pare koja uklanja isparljive materije – uključujući slobodne masne kiseline (FFA) – koje imaju veći pritisak pare od samog ulja. Ako su prisutne, ove isparljive nečistoće utiču na ukus, miris i stabilnost jestivih ulja.

Ulje se zatim drži u odeljku za zadržavanje određeno vreme za termičku obradu – poznato kao toplotno beljenje – koja uklanja nepoželjne pigmente i obezbeđuje stabilnost konačnog proizvoda. Dužina vremena zadržavanja ulja u odeljku za zadržavanje zavisi od željenih specifikacija proizvoda.

Naknadno uklanjanje i uklanjanje GE

Ulje se pod vakuumom dovodi do odeljka za naknadno uklanjanje gde se, kao tanak film, izlaže kombinaciji vakuuma i pare koja uklanja isparljive materije, uključujući jedinjenja termičke degradacije nastala tokom zadržavanja na visokim temperaturama. Tretirano ulje se zatim hladi.

Na temperaturama ispod 200°C, formiranje glicidil estara (GE) je ograničeno i stoga se GE može ukloniti bez formiranja iz ohlađenog ulja za gašenje. Posebno osmišljena kolona ispunjena strukturiranim pakovanjem, ili GE uklanjač, efikasno uklanja GE do nivoa ispod 0,5 ppm u veličini podstičući kontakt između pare i ulja u uslovima vakuuma. Međutim, da bi bio efikasan, ovaj metod zahteva trenutno hlađenje nakon GE uklanjanja.

Nečistoće uklonjene kondenzacijom

Isparljive nečistoće uklonjene iz ulja kondenzuju se u jedinici za pranje, koristeći recirkulisani i ohlađeni destilat. Čistač se ili postavlja na vrh odeljka za uklanjanje ili je napravljen kao zasebna posuda.

Hlađenje

Konačno, hlađenje ulja se odvija u dve faze: (1) u ekonomajzeru do određene krajnje temperature i (2) u procesu poliranja filtracijom pre nego što se prenese u naredne procese, skladištenje ili pakovanje.

Primene i asortiman proizvoda

Alfa Laval sistemi za dezodoraciju se uglavnom koriste u industriji jestivog ulja i životinjskih masti, ali se takođe mogu prilagoditi za nejestive svrhe, kao što su biodizel i predtretman hidrotretiranog biljnog ulja (HVO). Za više informacija o specijalnim linijama proizvoda iz asortimana Alfa Laval rešenja za dezodoraciju/deacidifikaciju, pogledajte:

Usluge

.

Globalne usluge

Više od 130 godina iskustva. Stručnjaci širom sveta. Servisni centri u skoro 100 zemalja. Za istinski mir, iskoristite prednosti Alfa Laval globalne servisne mreže sa njenim pouzdanim prisustvom na lokalnom nivou da biste doveli do maksimuma kvalitet, efikasnost i prinos vaših procesa. Alfa Laval može da obezbedi dubinu, širinu i opseg komponenti, opreme, sistema i usluga koje su bolje nego kod mnogih drugih dobavljača opreme. Uvek smo u blizini, brinemo o vašim sistemima i optimizujemo vaše procese tokom celog životnog ciklusa vašeg postrojenja za preradu jestivog ulja.

.

Naši kupci

Grupa Bunge

Grupa Bunge je globalna agrobiznis i prehrambena kompanija. Sektor za prehrambene proizvode ove grupe je najveći prerađivač uljanog semena u Južnoj Americi i najveći prodavac flaširanih ulja na maloprodajnom tržištu. Da bi se proširila ova pozicija, grupa Bunge je investirala u najveću rafineriju biljnog ulja u Južnoj Americi. Smeštena u Brazilu, ova velika fabrika ima kapacitet od 1200 tona dnevno.

Kompanija Alfa Laval je odgovorna za kompletnu rafineriju, koja sadrži odeljak za neutralizaciju sa dva PX 110 separatora, instalaciju procesa beljenja i kompletno SoftColumn rešenje za dezodoraciju.

PT Grahadura Leidongprima

PT Grahadura Leidongprima je porodično preduzeće na ostrvu Sumatra u Indoneziji. Kompanija je veoma uspešna u industriji prerade palminog ulja. Da bi učvrstila ovu poziciju, kompanija je naručila prvo postrojenje za dezodoraciju SoftColumn u Indoneziji, zajedno sa postrojenjima za suvo frakcionisanje.

Ova instalacija za dezodoraciju Alfa Laval SoftColumn obezbeđuje kompaniji kapacitet prerade od 1.000 tona palminog ulja dnevno.

Rafinerija sojinog ulja Imcopa

Rafinerija sojinog ulja Imcopa u Brazilu odlučila se za put nadogradnje kako bi se pozabavila veoma visokim troškovima pare, plus problemima sa lošim povratom toplote u postojećem postrojenju kompanije.

Koristeći benefite Alfa Laval koncepta dorade, Imcopa je nadogradila postojeći uređaj za dezodoraciju i instalirala novu liniju za neutralizaciju i beljenje, pločaste izmenjivače toplote, miksere i separator PX 95. Ovo je omogućilo kompaniji da poveća kapacitet rafinerije sa 400 na 600 tona dnevno. Ova strategija rekonstrukcije, u kombinaciji sa Alfa Laval tehnologijama prenosa toplote, omogućila je kompaniji Imcopa da smanji ukupne troškove proizvodnje za više od 3 USD po toni ulja – investicija se isplatila za manje od 2 godine.

.
.

Kontaktirajte nas

Zanima me
Da li biste želeli da primate webinare na zahtev, pozive za buduće događaje i vesti o proizvodima i uslugama?

Ove informacije se čuvaju i obrađuju u skladu sa našom politikom privatnosti.

.