Sistemi za preradu povrća i proteina na biljnoj bazi

Rastuća potražnja za alternativnim proteinima zahteva pouzdane procese vlažnog frakcionisanja koji povećavaju čistoću, nutritivnu vrednost i prinos proteinskih izolata uz smanjenje potrošnje energije i vode. Održivi sistemi za preradu proteina na biljnoj bazi kompanije Alfa Laval pružaju pouzdan učinak i smanjuju uticaj na životnu sredinu, istovremeno obezbeđujući stabilnost proteina, izgled, teksturu, ukus i hranljivu vrednost.

Different types of beans

Povećajte kvalitet i prinos proteinske hrane i pića na biljnoj bazi

 • Potpuna iskorišćenost sirovina
 • Visoki higijenski standardi
 • Visoka čistoća, visok kvalitet i visok prinos
 • Niska potrošnja energije i vode
 • Minimiziran unos slatke vode i uticaj na životnu sredinu

Pretvaranje uljarica, poput soje, uljane repice i semena suncokreta, i useva skroba, uključujući grašak, leblebije, bob i mungo pasulj, u visokokvalitetne proteine za hranu i stočnu hranu zahteva znanje i iskustvo.

 

Iskoristite sveobuhvatna, energetski efikasna rešenja za sisteme za preradu proteina na biljnoj bazi kompanije Alfa Laval. Od ekstrakcije proteina uljarica i skroba, izolacije i prečišćavanja, do obnavljanja procesne vode i tretmana otpadnih voda, otkrićete zdrav i održiv pristup zadovoljavanju rastuće globalne potražnje za zamenama za meso.

 

Proizvođači hrane i pića obraćaju se kompaniji Alfa Laval za stručnost, uslugu i podršku za razvoj, testiranje i optimizaciju sistema za preradu biljnih proteina kako bi se obezbedilo brzo povećanje od pilotske proizvodnje do komercijalne proizvodnje.

.

Širok asortiman za preradu jestivih proteina

Sa fokusom na proces vlažnog frakcionisanja, Alfa Laval ima širok asortiman sistema za preradu biljnih proteina. Bilo da vam je potrebna pouzdana samostalna oprema za integraciju u vaše postojeće linije ili kompletne proizvodne linije po meri, Alfa Laval isporučuje opremu i sisteme za ekstrakciju, izolaciju i koncentraciju proteina uljarica i skroba, uključujući:

 • Priprema kaše
 • Ekstrakcija, separacija i prečišćavanje proteina
 • Sistemi za pasterizaciju
 • Odvajanje i prečišćavanje vlakana i skroba
 • Obnavljanje nusproizvoda
 • Prečišćavanje otpadnih voda i rekuperacija vode

Alfa Laval sistemi za preradu uljanog semena

Seed oil processing diagram.jpg

 1. Solubilizacija. Prvi korak je mešanje rastvora baze zajedno sa belim pahuljicama uljanog semena da bi se protein učinio rastvorljivim povećanjem pH vrednosti dobijene suspenzije.

 2. Ekstrakcija proteina. Zatim se suspenzija obrađuje u dekanteru za ekstrakciju, da bi se rastvoreni protein odvojio od čvrstih materija (vlakna).

 3. Druga ekstrakcija. Čvrst "kolač" se zatim pere vodom da bi se ekstrahovao dodatni protein koji nije oslobođen tokom inicijalne ekstrakcije. Drugi dekanter za ekstrakciju zatim obrađuje dobijenu suspenziju, odvajajući čvrste materije (vlakna) od tečnosti. Čvrste materije iz drugog dekanta se zatim mogu poslati u sušaru ili u postrojenje za biogas.

 4. Taloženje proteina. Tečnost sakupljena iz oba koraka ekstrakcije se obrađuje da bi se snizila pH vrednost na izoelektričnu tačku proteina, što dovodi do taloženja proteina iz tečnosti. Taložena proteinska suspenzija zatim ulazi u dekanter za proteine, koji odvaja proteinski talog od tečnosti.

 5. Pranje proteina. U poslednjem koraku, protein se pere vodom da bi se povećala čistoća proteina. Ovo rezultira proteinskim proizvodom veće čistoće i boljih organoleptičkih svojstava. Međutim, ovaj korak se može izostaviti ako cilj nije proizvodnja proteinskog proizvoda visoke čistoće.

Alfa Laval sistemi za obradu žitarica bogatih skrobom

Starch production diagram.jpg

 1. Solubilizacija. Prvi korak je mešanje rastvora lužine zajedno sa brašnom da bi se protein učinio rastvorljivim povećanjem pH vrednosti dobijene suspenzije.

 2. Ekstrakcija proteina. Zatim se kaša obrađuje u dekanteru za ekstrakciju da bi se uklonio rastvoreni protein iz čvrstih materija, koje se sastoje od skroba i vlakana.

 3. Uklanjanje vlakana. Rotaciona sita za vlakna filtriraju čvrste materije, uklanjajući vlakna iz skroba. Pre sušenja, mokra vlakna se mogu poslati u drugi dekanter za dalje odvlaživanje pre sušenja ili se mogu koristiti u proizvodnji biogasa ili bioetanola.

 4. Koncentrovanje i pranje skroba. Razblaženo skrobno mleko se zatim koncentriše i prenosi u hidrociklon sistem za pranje skroba. Pranjem se rafiniše skrobno mleko, koje se zatim može osušiti u skrobni prah ili koristiti za proizvodnju bioetanola ili za proizvodnju sirupa.

 5. Taloženje proteina. Tečnost sakupljena iz koraka ekstrakcije (2) se obrađuje da bi se snizila pH vrednost na izoelektričnu tačku proteina, što dovodi do taloženja proteina iz tečnosti. Taložena proteinska suspenzija zatim ulazi u dekanter za proteine, koji odvaja proteinski talog od tečnosti.

 6. Pranje proteina. U poslednjem koraku, protein se pere vodom da bi se povećala čistoća proteina. Ovo rezultira proteinskim proizvodom veće čistoće i boljih organoleptičkih svojstava. Međutim, ovaj korak se može izostaviti ako cilj nije proizvodnja proteinskog proizvoda visoke čistoće.

Optimizacija sistema za preradu proteina na biljnoj bazi

Iskoristite stručnost kompanije Alfa Laval u projektovanju postrojenja za frakcionisanje poljoprivrednih proizvoda. Testirajte svoje sirovine u stvarnim uslovima rada u Alfa Laval centru za testiranje hrane i vode u Danskoj, da biste odredili optimalni sistem za vaše zahteve prerade.

.

Usluge

Usluge za prehrambene sisteme

Usluge Alfa Laval za prehrambene sisteme pomažu u poboljšanju učinka vaših prehrambenih sistema maksimiziranjem učinka vaših procesa. Ovo vam omogućava:

 • Da neprestano poboljšavate svoje poslovanje kako biste održali konkurentsku prednost
 • Da se fokusirate na vreme rada bez kvarova, optimizaciju i dostupnost
 • Da maksimalno povećate povraćaj ulaganja tokom životnog ciklusa vaših prehrambenih sistema

Saznajte više o našoj ponudi usluga

service men with ipad