Alfa Laval jedinstveni single-seat ventili (sa jednim sedištem) obezbeđuju pouzdanu aseptičnu preradu proizvoda na bazi paradajza

Kompanija Inox Food Technology bira Alfa Laval ventile kata treba preraditi 150,000 tona paradajza za samo nekoliko meseci svake godine.

DATUM 2023-11-28

Pri proširenju svojih preradnih kapaciteta u Pjaćenci, Italija, kompanija Steriltom SRL, najveći italijanski proizvođač seckanog paradajza i paradajz pirea za picu i sosove za pastu, je skopila ugovor sa kompanijom Inox Food Technology (IFT) koja se bavi projektovanjem postrojenja za preradu paradajza. Izazov? Ugradnja nove ekonomične linije za preradu u aseptičnu proizvodnju kompanije Steriltom što bi obezbedilo pouzdanu, ekonomičnu preradu i kvalitet proizvoda od paradajza najviše klase. Da bi uspela u tome, IFT je izabrala jedinstvene single-seat ventile (SSV-ove) kompanije Alfa Laval, koji lako izlaze na kraj sa kiselošću, viskoznošću proizvoda i krupnim parčićima i semenkama.

Pouzdanost ventila obezbeđuje više korisnog radnog vremena

Špic sezone prerade paradajza je kratak i intenzivan, tako da je zastoj u radu nezamisliv tokom sezone prerade paradajza. Kompanija Steriltom prerađuje oko 150,000 tona paradajza godišnje tokom 60 do 100 dana tako da postrojenje mora raditi maksimalnim kapacitetom, neprekidno prerađivati svež, zreo paradajz 24/7 kako bi se sprečilo kvarenje i gubljenje kvaliteta proizvoda.

Higijena i pouzdanost linija za preradu su stoga od suštinske važnosti za produktivnost i profitabilnost postrojenja. Na osnovu ranijeg iskustva, kompanija IFT je preporučila Alfa Laval jedinstvene SSV-ove kao opravdanu investiciju jer su ventili pouzdani i laki za rad, i zahtevaju minimalno održavanje. Glatke površine i higijenski dizajn Alfa Laval jedinstvenih SSV-ova omogućuju duge proizvodne cikluse bez potrebe za čišćenjem tokom ciklusa.

Mi preporučujemo Alfa Laval našim korisnicima iz dva razloga: odličan odnos kvalitet-cena i podrška globalne kompanije sa lokalnom serviserskom mrežom za nabavku originalnih rezervnih delova i vrhunsku uslugu“, podelio je sa nama g. Soldati. „Instalirali smo Alfa Laval jedinstvene SSV ventile u ostalim linijama za preradu u Steriltom postrojenju tako da znamo da je aseptična verzija asortimana Alfa Laval jedinstvenih SSV-ova veoma pouzdana i ekonomična za primene kod kojih je higijena od kritične važnosti“.

Veoma pouzdani i ekonomični za primene kod kojih je higijena od kritične važnosti“.

Jednostavni, visoko-kvalitetni higijenski ventili

Ukupno 15 Alfa Laval jedinstvenih SSV jedinica velikog dohvata je instalirano na novoj Steriltom liniji za preradu. Za razliku od konvencionalnih leptirastih ventila i kugličnih ventila, dizajn jedinstvenih SSV pažljivo barata tečnim proizvodima koji sadrže čvrste materije i sitne čestice kao što je seckani paradajz, uz istovremeno  osiguranje potpunog čišćenja sedišta ventila tokom CIP ciklusa (čišćenje na licu mesta) i duže vreme korisnog rada između CIP-ova.

Projektovani prema najvišim higijenskim standardima i zahtevima prerađivačke industrije, Alfa Laval jedinstveni SSV-ovi su snažni pneumatski ventili sa sedištem, sa izglađenim, bešavnim telom ventila koje pritiska jedan disk od nerđajućeg čelika. U aseptičnoj konfiguraciji, ovaj ventil sadrži jednodelnu dijafragmu koja hermetički zaptiva ventil od mogućih kontaminirajućih materija iz atmosfere, time obezbeđujući istinski aseptične uslove prerade uz punu zaštitu od uticaja mikroorganizama tokom prerade. Asortiman takođe nudi punu mogućnost praćenja u skladu sa EU regulativom o prehrambenim proizvodima 1935/2004.

Aseptični dizajn postrojenja za preradu paradajza

Za maksimiziranje aseptične prerade i produktivnosti, IFT je projektovao nova postrojenja kompanije Steriltom imajući na umu visok kvalitet i ekonomičnost, birajući opremu koja zadovoljava stroge bezbednosne standarde vezane za hranu. Odabir opreme je obuhvatio Alfa Laval jedinstvene SSV-ove koji poseduju EHEDG sertifikat i mogu nositi simbol 3-A.

„Steriltom koristi aseptičnu tehnologiju za očuvanje kvaliteta kao i prirodnog ukusa i izgleda svog delimično prerađenog paradajza“, kaže Leonardo Soldati, direktor i jedan od glavnih projekanata u IFT. „Mi biramo ventile za nove prerađivačke linije u skladu sa politikama kompanije Steriltom“. Soldati objašnjava da je Alfa Laval jedinstveni SSV velikog dohvata idealan tamo gde se traže veći otvori za proizvod kako bi se omogućila umerenija i neometana kontrola protoka viskoznih proizvoda sa visokim sadržajem čvrstih materija, kao što su proizvodi od paradajza sa seckanim paradajzom i semenkama.

Optimizirane performanse podržane dobrom uslugom

IFT i Steriltom su svesni prednosti koje nudi Alfa Laval jedinstveni SSV ventil.

„Od početka smo sarađivali sa kompanijom Alfa Laval jer Alfa Laval komponente, kao što su jedinstveni SSV ventili, zadovoljavaju naše i stroge uslove naših korisnika u vezi sa pouzdanošću, higijenom, bezbednošću kao i brzim i prijemčivim rezervnim delovima“, kaže g. Soldati.

Neprekidni fokus na kvalitet i ekonomičnost

Kada smo ga upitali kakva je budućnost kompanije IFT, g. Soldati je optimističan i ostaje posvećen kvalitetu i ekonomičnosti.

„IFT se raduje saradnji sa italijanskim proizvođačima paradajza kako bi oblikovali budućnost prerađevina od paradajza“, kaže on. „Naš cilje je da obuhvatimo sve prednosti prerađivačke tehnologije u proizvodne linije italijanskih proizvođača proizvoda od paradajza. Nastavak bliske saradnje sa distributerom Alfa Laval-ovih proizvoda će nam pomoći u nameri da IFT ostane na prvoj liniji fronta“.

Proizvod

 

Alfa Laval jedinstveni single-seat ventili (sa jednim sedištem) (SSV-ovi) doprinose dužem korisnom radu, bezbednosti i višem kvalitetu proizvoda od paradajza za Steriltom, jednog od italijanskih najvećih proizvođača seckanog paradajza i paradajz pirea za picu i sosove za pastu.

Alfa Laval Single Seat ventili (sa jednim sedištem)

Prednosti

  • Vremenski interval između predviđenih poseta servisera je dug i ne utiče na špic proizvodne sezone.
  • Delovi za servis delovi ne zahtevaju česte zamene a originalni rezervni delovi, kada su potrebni, su lako dostupni.
  • Lokalni Alfa Laval servisni inženjeri su dostupni na poziv 24/7, čak i tokom špica proizvodne sezone u letnjim mesecima.