Arla Foods povećao proizvodnju za 25% sa samo 2% više energije

U periodu od samo dve godine, proizvodno postrojenje Arla Foods u mestu Rødkærsbro, Danska, povećalo je proizvodnju za 25% uz korišćenje samo 2% više energije. Skoro 300 Alfa Laval pumpi pomoglo je kompaniji Arla Foods da realizuje poboljšanja.

DATUM 2023-11-28

Proizvodnja 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini. Tako izgleda kontinuirana proizvodnja u proizvodnom pogonu za mocarelu kompanije Arla Foods u Danskoj.

U periodu od samo dve godine, postrojenje je povećalo proizvodnju za 25% uz korišćenje samo 2% više energije. Skoro 300 Alfa Laval pumpi pomoglo je kopmaniji Arla Foods da realizuje poboljšanja. Kompanija Arla Foods ima više od 16.000 zaposlenih i dostigla je neto promet od 49,0 milijardi DKK u 2010. godini. 

Pored sopstvenih brendova mlečnih proizvoda (kao što su Arla, Lurpack i Castello), koji se prodaju u više od 100 zemalja, Arla Foods takođe proizvodi mlečne proizvode za svoje kupce širom Evrope, Bliskog istoka, Japana i Azije. Izgrađena 1989. godine, fabrika za proizvodnju mocarele u mestu Rødkærsbro, Danska, radi skoro neprekidno i ima proizvodni kapacitet od preko 60.000 tona mocarele, sira za picu (pizza topping) i rendanog sira godišnje.  

Objekat Rødkærsbro je sertifikovan u skladu sa standardima ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001 i standardima Britanskog maloprodajnog konzorcijuma (British Retail Consortium). Prema rečima Pera Hansena, direktora inženjeringa u fabrici Rødkærsbro, „Naš pogon za proizvodnju sira mocarele jedan je od najvećih u Evropi. U 2011. godini proizvešćemo oko 63.000 tona mocarele. To je 25% više nego što smo proizveli pre samo dve godine. U isto vreme, potrošili smo samo 2% više energije.“ Postizanje većeg obima proizvodnje mlečnih proizvoda uz korišćenje manje količine energije za njihovu proizvodnju zahteva pametno razmišljanje i tehnologiju. Arla Foods kontinuirano unapređuje svoju proizvodnju kroz optimizaciju procesa. Jedna od stvari na koje se fokusira je smanjenje vremena zastoja za obavljanje poslova čišćenja na licu mesta (Cleaning-In-Place - CIP). Od 2008. godine, postrojenje je smanjilo potrebu za čišćenjem na licu mesta od sedam puta nedeljno na samo pet — bez potrebe za značajnim ulaganjima u nove tehnologije i i dalje ispunjavajući iste visoke standarde kvaliteta.

Per Hansen objašnjava: „Kada smo počeli, radili smo CIP sedam puta nedeljno. Danas radimo CIP samo pet puta nedeljno. Što se tiče vremena, to znači da smo dobili 10 slobodnih sati nedeljno za proizvodnju.“ Fabrika svake nedelje pretvori 12.700 tona sirovog mleka u mocarelu. To ne zahteva samo da se zastoji svedu na minimum. Takođe zahteva oko 300 pumpi u objektu, od kojih je preko 90% iz Alfa Lavala. Per Hansen kaže: „Alfa Laval pumpe i tehnologije prerade su odigrale važnu ulogu u povećanju naše proizvodnje i poboljšanju energetskih performansi.“ Tetra Pak, partner Alfa Lavala, glavni je dobavljač opreme za preradu za Arla fabriku u mestu Rödkearsbro.

„Dobili smo još 10 sati nedeljno za proizvodnju.“

Prema Torbenu Bertelsenu, menadžeru za ključne klijente u kompaniji Tetra Pak, „Smanjenje CIP-a u Rødkærsbro pogonu koji radi 24/7 značilo je ispunjavanje posebnih zahteva vezanih za proces i njegove komponente. Kao što je obezbeđivanje niske potrošnje energije iz uređaja kao što su pumpe, održavanje izuzetno visoke operativne pouzdanosti i odgovarajući pristup održavanju i planiranju servisiranja. To znači kraće vreme servisiranja pogona tokom planiranih zaustavljanja“, nastavlja Bertelsen. „Na primer, da bismo osigurali efikasnost, pumpe i ventili se drže na lageru. Tako da kada imamo planiran zastoj zbog CIP-a, možemo brzo da zamenimo pumpe i ventile bez rizika od zastoja u radu. Ovo omogućava kontinuirano održavanje i servisiranje.“

Postrojenje za proizvodnju mocarele kompanije Arla Foods u Danskoj

Direktor inženjeringa kompanije Arla Foods Per Hansen u jednom od najvećih evropskih pogona za proizvodnju mocarele.