Sistemi fabrike margarina

Razmatrate opcije nizvodnog ulaganja za vaš posao sa jestivim uljem? Ostvarite nove prihode daljom rafinacijom jestivih ulja u namaze sa niskim sadržajem masti, tečne, margarine za torte i kreme i margarine za lisnato testo. Za najviši kvalitet i prinos žutih masti, optimizujte svoje procese proizvodnje jestivog ulja higijenskim, visoko automatizovanim, modularnim sistemima za proizvodnju margarina iz Alfa Laval-a.

margarine 640x360

Fleksibilna, visoko efikasna proizvodna linija za visokokvalitetne margarine i namaze

  • Modularno postrojenje koje se lako prilagođava zahtevima kapaciteta
  • Potpuno automatski, isplativi sistemi za obradu na klizaču
  • Proveren, higijenski proizvod
  • Najviši kvalitet proizvoda, optimizovan prinos
  • Jedinstvena kontaktna tačka za sve vaše procese proizvodnje margarina

Rešavanje izazova proizvodnje margarina zahteva holistički pristup – od nabavke masti i odvajanja triglicerida u mastima i uljima, preko pripreme ulja, vode i emulgatora i do upravljanja tačkom topljenja, pasterizacije i kristalizacije. Postizanje prave mešavine čvrste materije i tečnosti za gladak i stabilan proizvod od žute masti zahteva široko razumevanje kako postići konačne karakteristike gotovog proizvoda uz održavanje ukusa, osećaja u ustima i nutritivnog kvaliteta. Alfa Laval može pomoći.

 

Zatraži ponudu

Dokumenti

.

Opis procesa proizvodnje margarina

Proces proizvodnje margarina se sastoji od pet delova: uljne faze sa pripremom emulgatora, vodene faze, pripreme emulzije, pasterizacije i kristalizacije. Bilo koji višak proizvodnje vraća se preko uređaja za kontinuiranu preradu u rezervoar za emulziju.

Alfa Laval margarine processing plants and equipment for oil phase and emulsifier area

Priprema uljne faze i emulgatora u proizvodnji margarina

Pumpa prenosi ulje, mast ili mešano ulje iz rezervoara za skladištenje kroz filter do sistema za merenje težine. Da bi se dobila tačna težina ulja, ovaj rezervoar se postavlja iznad ćelija za opterećenje. Mešavina ulja se meša prema receptu.

Priprema emulgatora se vrši mešanjem ulja sa emulgatorom. Kada ulje dostigne temperaturu od približno 70°C, emulgatori kao što su lecitin, monogliceridi i digliceridi, obično u obliku praha, ručno se dodaju u rezervoar za emulgator. Mogu se dodati i drugi sastojci rastvorljivi u ulju, kao što su boje i arome.

Alfa Laval margarine processing plants and equipment for Water phase area

Vodena faza u proizvodnji margarina

Za proizvodnju vodene faze isporučuju se izolovani rezervoari. Merač protoka dozira vodu u rezervoar gde se zagreva na temperaturu iznad 45ºC. Suvi sastojci kao što su so, limunska kiselina, hidrokoloidi ili obrano mleko u prahu mogu se dodati u rezervoar pomoću posebne opreme kao što je mešalica za prah sa levkom.

 

Alfa Laval margarine processing plants and equipment for Emulsion phase area

Priprema emulzije u proizvodnji margarina

Emulzija se priprema doziranjem ulja i masti sa mešavinom emulgatora i vodenom fazom po navedenom redosledu. Mešanje uljne faze i vodene faze se odvija u rezervoaru za emulziju. Ovde se drugi sastojci, kao što su ukus, aroma i boje, mogu dodati ručno. Pumpa prenosi rezultujuću emulziju u rezervoar za punjenje.

Specijalna oprema, kao što je mešalica sa visokim smicanjem, može se koristiti u ovoj fazi procesa kako bi emulzija bila veoma fina, uska i čvrsta, i da bi se obezbedio dobar kontakt između uljne faze i vodene faze. Dobijena fina emulzija će stvoriti visokokvalitetni margarin koji pokazuje dobru plastičnost, konzistenciju i strukturu.

Pumpa zatim prosleđuje emulziju u područje za pasterizaciju.

Alfa Laval margarine processing plants and equipment for pasteurization

Pasterizacija u proizvodnji margarina

Jedinica za pasterizaciju koja se montira na klizač upravlja linijskom pasterizacijom. Pumpa prenosi emulziju kroz filter od žičane mreže do pločastog izmenjivača toplote radi pasterizacije. Druga pumpa olakšava cirkulaciju tople vode kroz pločasti izmenjivač toplote. Pasterizacija se odvija na temperaturama između 80°C i 85°C; proces traje nekoliko sekundi. Zagrevanje emulzije inhibira rast bakterija i drugih mikroorganizama i poboljšava stabilnost emulzije. Emulzija obično napušta pasterizator na temperaturi između 45°C i 50°C.

Alfa Laval margerine processing plants and equipment for crystallization section

Kristalizacija u proizvodnji margarina

Pumpa visokog pritiska prenosi emulziju u površinski izmenjivač toplote pod visokim pritiskom (SSHE), koji se konfiguriše prema brzini protoka i recepturi. Mogu postojati različite cevi za hlađenje različitih veličina i različitih rashladnih površina. Svaki cilindar ima nezavisni sistem za hlađenje u koji se rashladno sredstvo (obično amonijak R717) direktno ubrizgava. Cevi proizvoda povezuju svaki cilindar jedan sa drugim. Temperaturni senzori na svakom izlazu obezbeđuju pravilno hlađenje. Maksimalni pritisak je 120 bara.

U zavisnosti od recepture i primene, emulzija će možda morati da prođe kroz jednu ili više radnih jedinica pre pakovanja. Radne jedinice obezbeđuju odgovarajuću plastičnost, konzistentnost i strukturu proizvoda. Alfa Laval po potrebi može isporučiti cev za odmor; međutim, većina dobavljača mašina za pakovanje istu već obezbeđuje.
.

Jedinica za kontinuiranu preradu

Jedinica za kontinuiranu preradu je osmišljena da ponovo topi sav višak proizvoda koji je zaobišao mašinu za pakovanje radi ponovne obrade. Istovremeno, drži mašinu za pakovanje bez bilo kakvog neželjenog povratnog pritiska. Ovaj kompletan sistem se sastoji od pločastog izmenjivača toplote, kaljene pumpe za recirkulaciju vode i bojlera.

.
.

Jedinstveno partnerstvo

Kompanija Alfa Laval se udružila sa RONO, stručnjacima za tehnologiju procesnih rešenja za prehrambenu industriju, kako bi isporučila sveobuhvatne, prilagođene sisteme procesa margarina koji se mogu u potpunosti integrisati u vašu fabriku. Naše ponude rešenja se dopunjuju. Dozvolite nam da osmislimo i isporučimo sekcije za preradu i modifikaciju masti ili veoma fleksibilna, multifunkcionalna rešenja. Možete računati na rešenja individualno prilagođena vašim specifikacijama i željenom krajnjem proizvodu. Zajedno jači, Alfa Laval i RONO vam donose najbolje u dizajnu sistema fabrike margarina, inženjeringu, servisu i podršci kroz naše kombinovano globalno prisustvo.

Optimizacija procesa jestivog ulja

Rafinacija sirovog ulja u jestivo ulje zahteva duboko poznavanje procesa—od degumacije, neutralizacije i devoskiranja do beljenja, dezodoracije i smanjenja nivoa GE i 3-MCPD.

degumming-for-edible-oil 640x360

Usluge

.
360 Service 256px

Globalne usluge i podrška

Naša osnovna briga je održavanje i održavanje vaših procesa proizvodnje margarina. Izvucite maksimum iz svoje fabrike uz podršku stručnjaka Alfa Laval. Možete računati na nas da ćemo ispuniti vaše zahteve za uslugom – od obuke vašeg osoblja i deljenja našeg znanja do sprovođenja ispitivanja na licu mesta i probnih vožnji u pilot postrojenju. Radeći zajedno sa RONO-om, Alfa Laval ima široku globalnu servisnu mrežu koja obuhvata više od 100 zemalja, pružajući lokalno prisustvo u vašoj blizini radi optimizacije vaših procesa i maksimiziranja kvaliteta, efikasnosti i prinosa.

.

Sve što vam je potrebno za izvanredne margarine i namaze

Želite da izgradite novi pogon za preradu ili povećate proizvodnju? Optimizujte svoju fabriku margarina uz Alfa Laval. Sa svojim širokim znanjem i sveobuhvatnim portfoliom rešenja i opreme, Alfa Laval ima globalni domet i lokalno prisustvo da zadovolji vaše potrebe.

Zanima me
Da li biste želeli da primate webinare na zahtev, pozive za buduće događaje i vesti o proizvodima i uslugama?

Ove informacije se čuvaju i obrađuju u skladu sa našom politikom privatnosti.

Vebinar za industriju jestivog ulja

Naši stručnjaci dele know-how u pogledu optimizacije procesa rafinacije jestivog ulja, uklanjanja nečistoća i isparljivih komponenti za bolji kvalitet proizvoda, bezbednost i prinos.

Webinar 640x360