2025-12-12 Product news
Globalni izazov u oblasti hrane nudi uzbudljive mogućnosti za budućnost proteina
Sa rastućim izazovima sa kojima se suočava globalno snabdevanje hranom, sektor proteina nikada nije bio više u centru pažnje. Za Sumita Pingla, potpredsednika za agro i proteinske sisteme u Alfa Lavalu, ovo je uzbudljivo vreme za rad u industriji, punoj mogućnosti – uz izazove, složenosti i ogroman osećaj odgovornosti. Do 2050. godine, očekuje se da će na svetu biti 10 milijardi ljudi – i potreba za novim održivim izvorima proteina je apsolutno ključna za budućnost planete, a Alfa Laval je u srcu suočavanja sa izazovom zajedno sa našim kupcima.
„Što se tiče budućnosti hrane, potreba za proteinima dobija sve veću pažnju – sve veća svest o obezbeđivanju više hrane postala je sinonim za obezbeđivanje više proteina, i siguran sam da će se to nastaviti kako populacija raste i demografija se menja“, kaže Sumit. „Imamo sve veći broj usta koje treba hraniti, ali kako to da uradimo s obzirom na to da naši trenutni lanci ishrane verovatno neće moći da se nose sa tim? Koliko daleko možemo da odemo sa tehnologijama da bismo obezbedili hranu za rastuću populaciju suočenu sa trenutnim ograničenjima?“
Pronalaženje inovativnih tehnologija proizvodnje hrane kako bi se obezbedila budućnost pokreće Sumitovu viziju i predstavlja ključni izazov koji on i njegov tim pokušavaju da ispune za kupce, sa brojnim različitim oblastima koje nude fascinantne mogućnosti.
„Ovde se dešava mnogo zanimljivih stvari“, kaže Sumit. „Postoje stvari koje privlače veliku pažnju poput uzgoja ćelija, gde uzmete matičnu ćeliju uzgajanu u rezervoaru i uzgajate je – zamislite da jedete odrezak bez uticaja na ugljenični otisak ili potrebe da ubijete životinju.
„Zatim, tu je i ceo sektor fermentacije, koji ima veliki potencijal i veoma je provokativan na razmišljanje. Naravno, to nije nova tehnologija – vekovima uživamo u fermentisanoj hrani – ali primene izgledaju neograničene dok stvaramo novu hranu.“
Sumit želi da istakne još jedno ključno područje koje treba rešiti kako bi se osiguralo buduće snabdevanje hranom – kako izbegavamo otpad.
„Istorijski gledano, nusproizvodi koje nismo želeli da jedemo imali su nisku vrednost poput stočne hrane i đubriva ili su čak bačeni“, kaže on. „Ali sa nadolazećim izazovom snabdevanja hranom, primorani smo da koristimo ove nusproizvode za hranu.
„Zato razmatramo šta se još može učiniti kako bi se izbegao otpad u različitim fazama; tokom procesa proizvodnje hrane, nakon procesa, u fazi maloprodaje, kod potrošača – sve ovo takođe nudi potencijal, a Alfa Laval je savršeno pozicioniran da se nosi sa ovim i drugim izazovima.“
Zaista, kao vodeći inovator u proizvodnji hrane, Alfa Laval je dugo bio u prvim redovima kada je u pitanju istraživanje i razvoj kreativnih rešenja za suočavanje sa globalnim izazovom hrane.

„Alfa Laval je bio među prvima koji su razmatrali preradu insekata u industrijskim razmerama kao izvor održivih proteina kada se to smatralo novinom“, kaže Sumit. „Insekte smo videli kao zanimljiv izvor proteina za hranu ili hranu koji ima prednost manjeg ekološkog otiska. Sada je to uspostavljena industrija i nesumnjivo će biti deo dugoročnog rešenja, ne samo kao izvor hrane za životinje. Uskoro ćemo možda videti brašno od insekata koje se koristi u oblastima kuvanja, jer ima pravu nutritivnu vrednost.
„Ovde postoji izazov percepcije – ko će jesti burger od insekata? Ljudi će se radije opredeljivati za biljke i fermentisane proteine nego za insekte, ali to je oblast sa intrigantnim potencijalom koju ćemo nastaviti da istražujemo i razvijamo.“
Još jedan element koji treba uzeti u obzir u složenom globalnom pejzažu hrane je način na koji društva razvijaju sve veće interesovanje za lično zdravlje i ishranu, pa se povećava potreba za različitim sastojcima i jedinstvenim ukusima.
„Alfa Laval može igrati ogromnu ulogu ovde jer se naše svestrane osnovne tehnologije – kao što su prenos toplote, separacija i rukovanje fluidima – mogu primeniti u preradi ove hrane. Dakle, pored našeg stalnog fokusa na održivost, moramo biti brzi i agilni u prilagođavanju potrebama kupaca, jer se stvari brzo menjaju sve vreme sa novim ukusima, novim sirovinama i novom potražnjom potrošača“, kaže Sumit.
„Brzo testiranje je ključno da nam pomogne da pratimo naše kupce od pilot faze do proizvodnje u industrijskim razmerama, i da vodimo naše kupce kroz ovaj stalno promenljivi pejzaž i savetujemo im šta je razumno da bi se stvari pomerile napred.“
Razmišljajući o izazovima sa kojima se susreće sektor, Sumit kaže: „Postoji toliko mnogo pokretača i uticaja na proizvodnju hrane u budućnosti. Potrebno nam je više hrane i potrebna nam je veća raznolikost u našoj hrani.
„U oblasti proteina dešavaju se velike stvari: nove sirovine, novi krajnji proizvodi, veći obim, više procesa, tehnološki razvoj. Kada govorite o prehrambenoj tehnologiji, većina toga je povezana sa proteinima. To je najbolje mesto za svakoga u prehrambenoj industriji.
„Veoma snažno osećam izazov ove složenosti, ali bez složenosti, svako to može da uradi. Tu bi Alfa Laval trebalo da bude jer je složeno. Mi smo stvoreni za ovo.
sta.
Oznake
Sve
Istaknuta industrija: Prerada proteina
Potražnja za proteinima je u procvatu kako svetska populacija nastavlja da raste, a svet se prebacuje na ishranu bogatiju proteinima. Kao rezultat toga, proizvođači proteina primenjuju nove procese, sirovine i metode proizvodnje kako bi maksimizirali obim proizvodnje. Alfa Laval je na čelu ovog razvoja, pionir u industriji i podržava tradicionalne i nove proizvođače proteina efikasnim rešenjima za preradu.