2024-06-12 Product news

Ispitivanje punog obima predstavlja osnov za izbor nove dekanterske centrifuge za tretman otpadnih voda

ALDEC G3 dekanter pomaže da se uštedi više od 100.000 evra godišnje za odlaganje mulja u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda opštine Horsens

Dansko opštinsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Horsens Vand A/S je za svoje centralno postrojenje za prečišćavanje uložilo u novi Alfa Laval ALDEC G3 dekanter, koji povećava sadržaj suvih čvrstih materija u mulju namenjenom za odlaganje za 4-6%. Na godišnjem nivou, to je ušteda od 100.000 – 130.000 evra za troškove odlaganja mulja.

U Horsens Vand A/S, gde se godišnje očisti 10 miliona m3 otpadnih voda, troškovi odlaganja mulja su veoma značajna stavka u budžetu. Razlozi su dvostruki: odluka da se izbegne širenje mulja na područja od posebnog interesa za vodu za piće, kao i činjenica da se na tom području nalazi i mnogo poljoprivrednog zemljišta koje nije pogodno za prihvatanje mulja. Zapravo, cena za odlaganje biočvrstih materija je toliko visoka da povećanje sadržaja suvih čvrstih materija u dehidriranom mulju od samo 1% znači uštedu za Horsens Vand od oko 200.000 danskih kruna (oko 25.000 evra) na godišnjem nivou.

„Na osnovu naših troškova odlaganja, uvek nam je bilo značajno da se fokusiramo na postizanje što većeg procenta sadržaja suvih čvrstih materija u mulju koji moramo da odložimo“, kaže operativni menadžer Erling Nilsen, Horsens Vand. „S obzirom da je naš stari dekanter morao da se zameni, odlučili smo da optimalni učinak odvodnjavanja mulja bude glavni prioritet pri izboru novog dekantera”.
Rukovodilac projekta Jirgen Ebesen dobio je zadatak da pronađe najpogodniji dekanter za taj posao.

Razmišljajući o ovom izazovu, navodi sledeće: „Znamo da postoji ogromna razlika u mulju između postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Dakle, čak i ako različiti proizvođači dekantera mogu da predstave zaista odlične reference iz drugih postrojenja, to nije garancija da se isti rezultati mogu postići u našem objektu. Zato smo odlučili da se konsultujemo sa 3 različita dobavljača kako bismo dogovorili kompletno ispitivanje sa njihovim dekanterima, kako bismo postigli najbolju moguću osnovu za donošenje konačnog izbora”.

Najnoviji dekanteri su najbolja investicija

Jedan od dobavljača bio je Stjernholm A/S, danski izvođač specijalizovan za tretman vode i otpada, a koji sarađuje sa kompanijom Alfa Laval u oblasti reklamiranja njihovih dekantera na danskom tržištu. Generalni direktor Kaj Stjernholm iz Stjernholm A/S je, naravno, bio veoma zadovoljan što je dobio poziv od kompanije Horsens Vand.

„Niz novih osobina znači da novi Alfa Laval ALDEC G3 dekanter ima višu nabavnu cenu od svog prethodnika, ali je po našem mišljenju takođe znatno efikasniji. Zato smo iskoristili priliku da pokažemo da novi dekanter više vredi“, objašnjava on. „Imali smo fantastičnu saradnju sa Horsens Vand tokom čitavog projekta, i naravno da smo oduševljeni što se naše obećanje o efikasnosti ALDEC G3 dekantera ostvaruje u realnosti i što smo stoga izabrani za njihovog dobavljača”.

Kompletna postavka ispitivanja je radno intenzivna, ali daleko najefikasnija osnova za donošenje odluke. Nova generacija Alfa Laval dekantera, ALDEC G3, koristi manje energije od svog prethodnika, što za rezultat ima veću uštedu u dužem vremenskom periodu.

Oznake

Sve
Horsens-MWWTP DK ALDEC-G3 Basins 640x380

        

Glas klijenata

„Na osnovu dvomesečnog ispitivanja u punom obimu u jesen 2014. godine i naknadnog kontinuiranog rada u našem pogonu, znamo da možemo postići sadržaj suve materije od najmanje 28-29% u našem dehidriranom mulju, uz potrošnju polimera od 13-15 kg/t/suve materije. Ovo se može uporediti sa sadržajem suve materije od oko 24% uz dekanter koji smo imali ranije. Dakle, pored uštede energije koju ostvarujemo kroz novi dekanter Alfa Laval ALDEC G3, mi – i, naposletku, naši kupci – takođe vidimo godišnju uštedu između 800.000 i 1 milion danskih kruna (približno 100 – 130.000 EUR) uz aktuelne cene odlaganja mulja“, kaže poslovođa Erling Nilsen iz kompanije Horsens Vand.

 

Povezani sadržaj