2023-11-28 Product news

Alfa Laval i partneri razvijaju stanice za punjenje vodonikom visokog kapaciteta

Kompanija Alfa Laval je udružila snage sa osam drugih industrijskih kompanija kako bi razvili stanice za punjenje vodonikom visokog kapaciteta za teška vozila (kamione i autobuse). Projekat je deo programa EU za finansiranje istraživanja i inovacija HORIZON Europe sa ciljem da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama, postignu ciljevi održivog razvoja i podstakne konkurentnost i rast EU.

 

  • Projekat saradnje je fokusiran na razvoj i testiranje dobrog funkcionisanja demonstracije benzinskih stanica sa vodonikom kako bi se podržala transformacija transportnog sektora sa fosilnih goriva na održivije izvore energije, kao što je vodonik.

     

  • Cilj je da se razviju stanice koje mogu bezbedno da dopune 100 kg vodonika za manje od 10 minuta, što predstavlja značajan izazov za izmenjivač toplote, pošto vodonik mora da se ohladi na -30°C pre nego što se ubrizga u rezervoar vozila.

     

  • Aktivnosti istraživanja i razvoja i izradu prototipa za prototipne stanice velikog kapaciteta biće u potpunosti finansirane od strane EU, a očekuje se da će projekat trajati četiri godine, od 2023. do 2027. i pokrivaće razvoj od koncepta do dve operativne demo stanice.

Projekat je saradnja između kompanije Alfa Laval i ključnih igrača u industriji; ENGIE, HRS, FAURECIA, LAUDA, ZBT, EMERSON, TESCOM, BENKEI i očekuje se da će dati značajan podsticaj tržištu vodonične mobilnosti. Učešće kompanije Alfa Laval u konzorcijumu će kompaniji dati korisne uvide i obezbediti da njeni izmenjivači toplote budu u potpunosti usklađeni sa zahtevima industrije.


Da li ste znali…
Evropa je odlučila da od 2030. godine postavi stanice za punjenje vodonikom u svakom većem gradu.

 

Oznake

Sve

Povezani sadržaj