2022-06-29 Product news

Alfa Laval i SSAB udružuju snage kako bi proizveli prvi izmenjivač toplote napravljen od čelika bez fosila

Kompanija Alfa Laval je potpisala ugovor sa SSAB, globalnom švedskom čeličanom, o saradnji na razvoju i komercijalizaciji prvog izmenjivača toplote na svetu koji će biti napravljen od čelika bez fosila. Cilj je da prva jedinica napravljena od čelika sa redukovanim vodonikom bude spremna za 2023. godinu. Saradnja je takođe važan korak na putu kompanije Alfa Laval da postane ugljenično neutralna do 2030. godine.

Globalna proizvodnja čelika čini 7 procenata svetske emisija ugljenika. Sa vodećom pozicijom u čeliku visoke čvrstoće, SSAB predstojeći čelik bez fosila napravljen sa HYBRIT tehnologijom predstavljaće proboj za industriju dok prelazi na održivije operacije. Alfa Laval energetski efikasni izmenjivači toplote, koji se koriste u industrijskim procesima širom sveta, napravljeni su od 40 odsto čelika i do 50 odsto su efikasniji od tradicionalne tehnologije. To znači da mogu da štede energiju i smanje emisije CO2. Energetska efikasnost bi, u stvari, mogla da obezbedi više od 40 procenata smanjenja emisije gasova staklene bašte do 2040. godine, prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), pri čemu 50 procenata te uštede energetske efikasnosti dolazi iz industrijskog sektora.

„Sa zadovoljstvom najavljujem ovu saradnju sa SSAB koja se zasniva na našoj zajedničkoj stručnosti i rešenosti da podstaknemo inovacije“, kaže Tom Erikson, predsednik i generalni direktor kompanije Alfa Laval. „Udruživanjem njihovog čelika bez fosila i naših energetski efikasnih izmenjivača toplote možemo doprineti transformaciji industrije ka ugljeničnoj neutralnosti.“

Martin Lindkvist, predsednik i generalni direktor kompanije SSAB, kaže: „Ponosni smo da pozelimo dobrodoslicu Alfa Lavalu kao partneru i unapred se radujemo zajedničkom istraživanju načina za ublažavanje klimatskih promena. Ovom saradnjom stižemo do novih segmenata i nadamo se da ćemo inspirisati čitav niz kupaca.”

Da li ste znali... Kompanija Alfa Laval je postavila cilj da postane ugljenično neutralna do 2030. godine u celom lancu vrednosti.

Oznake

Sve
Concept zero 640x360

        

Concept Zero − Nevidljiva revolucija



















Concept Zero je vizija i cilj za proizvodnju prvog ugljenično neutralnog izmenjivača toplote na svetu koristeći čelik bez fosila.

> Pročitajte više o Concept Zero

Povezani sadržaj