2021-09-07 Product news

Alfa Laval objavio belu knjigu o održivim rashladnim sredstvima

Došlo je do velikih promena u tehnologiji grejanja i hlađenja, uz ekološke i regulatorne pritiske koji pokreću prelaz sa tradicionalnih rashladnih sredstava F-gas na alternative sa manjim potencijalom za globalno zagrevanje. Alfa Laval, vodeći inovator u oblasti tehnologija prenosa toplote, godinama je radio sa kupcima na razvoju rešenja prilagođenih jedinstvenim potrebama sintetičkih i prirodnih rashladnih sredstava sa malim potencijalom za globalno zagrevanje. Sve to znanje je sada dostupno u nedavno revidiranoj beloj knjizi koju stručnjaci u industriji mogu preuzeti besplatno.

Najnovija bela knjiga Alfa Lavala pod nazivom Snalaženje na promenljivom tržištu rashladnih sredstava (engl. Navigating a changing refrigerants market) obećava i nudi čitaocima „vodič za odabir rashladnih sredstava za različite primene grejanja i hlađenja“. Dokument je pripremila kompanija kao odgovor kupcima koji traže više informacija pri izboru novog rashladnog sredstva iz sve većeg asortimana, a posebno prirodnog rashladnog sredstva.

„Promena na današnjem tržištu rashladnih sredstava je mnogo komplikovanija od onoga što smo videli u prošlosti“, kaže Matteo Munari, rukovodilac primene i razvoja proizvoda za lemljene izmenjivače toplote u Alfa Lavalu i jedan od stručnih saradnika na beloj knjizi. „Neće biti prelaska jedan na jedan. U većini slučajeva, odabir „prave“ zamene za rashladno sredstvo zavisiće u velikoj meri od primene i mesta rada.“

Kao rezultat toga, redovno čujemo od kupaca pitanje šta novi zakon znači za njih“, dodaje Tommy Ångbäck, direktor prodaje u odeljenju za energetiku Alfa Lavala i još jedan saradnik na beloj knjizi. „U ovoj beloj knjizi prikupili smo sve što smo naučili proteklih decenija u razvoju izmenjivača toplote za različita rashladna sredstva. Nadamo se da ćemo još više olakšati kupcima, sa svim ovim informacijama na dohvat ruke.“

Detaljan pregled rashladnih sredstava sa malim potencijalom za globalno zagrevanje

Nova bela knjiga nudi uvod u temu i pruža detaljan pregled važećih regulativa u različitim delovima sveta. Zatim ocenjuje različita rashladna sredstva koja su trenutno dostupna i najnovije trendove na tržištu, a na kraju nudi pregled različitih vrsta inovacija u prenosu toplote koje su se pojavile da zadovolje potrebe rashladnih sredstava sa malim potencijalom za globalno zagrevanje.

Naš cilj je bio da čitaoci razumeju šta se traži na njihovom tržištu, kao i ključne razlike među sintetičkim opcijama, kao i prirodnim rashladnim sredstvima poput propana, amonijaka i CO2“,   kaže Munari. „Svako rashladno sredstvo nudi različite prednosti i ima potencijalne nedostatke. Nadamo se da će čitaoci ove bele knjige daleko bolje razumeti koja rešenja nudi najbolji izbor za njihove potrebe, kao i to koja će tehnologija izmenjivača toplote biti potrebna za izazove tog rashladnog sredstva.“

U korak sa najnovijim informacijama

Kako napominje Ångbäck, prethodno izdanje bele knjige prvobitno je objavljeno 2018. godine. „Od tada se mnogo toga dogodilo na tržištu“, kaže on. „Zato smo smatrali da je sada pravi trenutak za ažuriranje bele knjige kako bi naši kupci imali pristup najnovijim informacijama. Takođe očekujemo nova ažuriranja u budućnosti; na primer, čekamo reviziju važne Uredbe Evropske unije o F-gasu 2022. godine.“

Objavljivanje revidiranog izdanja Snalaženja na promenljivom tržištu rashladnih sredstava povezano je sa ponovnim pokretanjem Alfa Lavalovog Centra za grejanje i hlađenje (engl. Heating and Cooling Hub), onlajn baze podataka sa alatima i resursima za stručnjake iz oblasti grejanja, ventilacije i klimatizacije i rashladnih sredstava. Preuzimanje je besplatno, bez registracije.

Za preuzimanje bele knjige i više informacija o Alfa Lavalovom pristupu sintetičkim i prirodnim rashladnim sredstvima sa malim potencijalom za globalno zagrevanje, posetite ,www.alfalaval.com/heating-and-cooling-hub.

Natural refrigerants white paper

heating_cooling-hub-vignette-2021.jpg

Tražite više alata i stručnog znanja?

Želite da steknete još znanja koje je Alfa Laval prikupio u više od 8 decenija iskustva u prenosu toplote? Da li vam je u poslovanju potreban pristup BIM fajlovima, 3D crtežima ili drugim konsultantskim alatima? Posetite naš Alfa Laval Centar za grejanje i hlađenje da dobijete najnovije resurse za svoju industriju.



Posetite Centar za grejanje i hlađenje

Povezani sadržaj