2024-04-17 Product news

Čistija industrija sa hvatanjem ugljenika - prvo svetsko jeftino postrojenje industrijskih razmera

Hemijska fabrika u Indiji postala je prva u svetu jeftina fabrika za hvatanje i korišćenje ugljenika industrijskih razmera, koja zahvata približno 60.000 tona CO2 godišnje, zahvaljujući novorazvijenom hemijskom rastvaraču i zaptivenim pločastim izmenjivačima toplote iz kompanije Alfa Laval.

Ekološki prihvatljiv proces dvostruke proizvodnje

Prvobitno otvorena 1981. godine, hemijska fabrika proizvodi amonijum-hloridno đubrivo u svojim pogonima, koristeći otpadni CO2 iz susedne fabrike đubriva. Kao proizvođač natrijum karbonata, postrojenje od 10 MW takođe pretvara CO2 u ovaj vitalni sastojak za sredstva za čišćenje u domaćinstvu, staklo i druge proizvode. Zahvaljujući strogim kontrolama, njegov soda pepeo ima najvišu ocenu kvaliteta u industriji.

„Koristimo CO2 kao sirovinu za proizvodnju natrijum karbonata. Kada naš prethodni dobavljač više nije bio u mogućnosti da isporučuje potrebne količine, ispitali smo nekoliko rešenja i na kraju odabrali ovaj proces, koji nam omogućava da uhvatimo i ponovo koristimo sopstveni CO2 gas. U ovom trenutku hvatamo 174 tone CO2 dnevno, ili približno 60.000 tona godišnje.

Prelazak na CCU generiše uštedu energije i smanjenje troškova

Suočene sa izazovom smanjenja emisija CO2 na nivoe koje zahteva Pariski sporazum, teške industrije prihvataju CCU tehnologiju sve većom stopom. Najčešće se CO2 uklanja iz dimnih gasova i procesnih tokova pomoću sistema za apsorpciju/odstranjivanje na bazi rastvarača, koji zahteva nekoliko koraka hlađenja, grejanja, kondenzacije i ponovnog ključanja – od kojih svi koriste velike količine energije.

Široki portfolio visoko efikasnih pločastih izmenjivača toplote sa zaptivkama(GPHE) kompanije Alfa Laval konstruisan je tako da ispuni energetski intenzivne zahteve CCU aplikacija. Pločasti izmenjivači toplote štede energiju, smanjuju troškove, čineći proces kompaktnijim i komercijalno održivim, kao što je prikazano na ilustraciji ispod.

Čistiji rastvarač za održiv proces

U poređenju sa aminom, hemikalijom koja se najviše koristi u procesima hvatanja ugljenika, rastvarač sa kojim hemijsko postrojenje radi je efikasniji, jeftiniji i manje korozivan. Petomesečno pilot ispitivanje u Norveškoj pokazalo je da se uhvatio više od 25.000 tona CO2, dok je pokazao emisiju rastvarača od samo nekoliko delova na milijardu, u poređenju sa nekoliko delova na milion kod tradicionalnih rastvarača. Emisije aerosola bile su 80 % niže od dozvoljene granice.

 

chemical-sovlent-process-TFL.png

Kao dodatak prednostima ove tehnologije, pločasti izmenjivači toplote sa zaptivkom kompanije Alfa Laval konstruisani su za superiornu pouzdanost i performanse u izazovnim uslovima, dok zahtevaju manje energije i prostora. Oni nude znatno veću toplotnu efikasnost od tradicionalnih cevastih resenja u kompaktnom dizajnu koji se lako instalira i servisira, što ih čini savršenim za ove instalacije.

Povećanje efikasnosti hvatanja CO2

Pored visoko efikasnih izmenjivača toplote, kompanija Alfa Laval nudi najširi asortiman zaptivki na tržištu, sposobnih da izdrže rastvarače koji se koriste u procesu apsorpcije. Rešenja kompanije Alfa Laval umanjuju potrebu za energijom i vodom za hlađenje, dok istovremeno povećavaju efikasnost hvatanja CO2 i smanjuju troškove rada druge opreme za obradu.

Više o CCUS

Oznake

Sve
TFL-site-banner640

        

Prednosti

Ušteda emisije

174 tone CO2 dnevno ili oko 60.000 tona godišnje

Ušteda energije

Smanjenje od 50% u potrošnji energije, u poređenju sa konvencionalnim rastvaračima

Promena tehnologije

Prvo svetsko jeftino postrojenje industrijskih razmera za hvatanje i korišćenje ugljenika

Pločasti izmenjivači toplote sa zaptivkama(GPHE) kompanije Alfa Laval

Alfa-Laval-heat-exchanger-in-carbon-capture.jpg

Postrojenje koristi šest pločastih izmenjivača toplote kompanije Alfa Laval, srednje veličine, na sledećim pozicijama:

  • Hladnjak sa direktnom cirkulacijom (DCC)
  • Međustepeni hladnjak
  • Izmenjivač toplote neobogaćenih / obogaćenih amina
  • Hladnjak sa neobogaćenim rastvaračem
  • Cirkulacioni hladnjak za pranje vode
  • Hladnjak na gas

Povezani sadržaj