Proizvodnja etilen-oksida i glikola

Efikasno iskorišćenje toplote je od vitalnog značaja za proizvodnju etilen oksida i etilen glikola. Bilo da se koriste kao hladnjaci bez ulja, kotlovi za ponovno zagrevanje (reboilers), razmenjivači (interchangers), kondenzatori ili centrifuge, inovativne tehnologije prenosa toplote i separacije kompanije Alfa Laval pružaju odlične rezultate u svim fazama procesa.

Ethylene oxide and glycol production 640x360

Optimizacija proizvodnje etilen oksida i glikola

Stručnost, oprema i usluge kompanije Alfa Laval pomažu proizvođačima etilen oksida i glikola da uštede energiju, povećaju proizvodnju, smanje održavanje i snize troškove. To dovodi do operativne pouzdanosti koja omogućuje brže dostizanje krajnjeg cilja.

Sistem apsorpcije-stripovanja koji je neophodan u proizvodnju etilen oksida i etilen glikola razdvaja etilen oksid od ugljen-dioksida/preostalog etilena. U tornju za apsorpciju, etilen oksid se upija od strane apsorpcionog medijuma, dozvoljavajući da preostali gas izađe na vrhu. Apsorbovani gas se šalje do tornja za stripovanje gde će biti oslobođen iz apsorpcionog medijuma, koji se nakon toga može ponovo iskoristiti.

Izmenjivači toplote su ključni u dve tačke: razmenjivač (interchanger), koji koristi toplotu sa dna sistema za stripovanje za zagrevanje zasićenog medijuma i hlađenje nezasiđenog medijuma pre prolaska kroz poslednji prazni hladnjak koji je jednako ključan, kako bi ponovo došao do tornja za apsorpciju. Gubitak toplote između apsorbera i stripera i neeefikasnost razmenjivača u ovom delu može biti ekstremno skupa. Tehnologije prenosa toplote kompanije Alfa Laval minimiziraju otpadnu toplotu. Svojim kompaktnim dizajnom i minimalnom potrebnom površinom, Alfa Laval Compabloc pločasti izmenjivač toplote se karakteriše suprotnostrujnim protokom, izuzetnom pouzdanošću i izuzetnom efikasnošću prenosa toplote.

Alfa Laval Compabloc je odličan izbor za upotrebu u vidu praznog hladnjaka (lean cooler)  – kao što su i Alfa Laval rastavljivi i polu-zavareni pločasti izmenjivači toplote. Alfa Laval Compabloc takođe nudi izuzetne rezultate kod kotlova za ponovno zagrevanje (reboilers) i kondenzatora. Alfa Laval Compabloc omogućuje višu efikasnost i profitabilnost kod više od 60 sistema apsorpcije-stripovanja, kroz upotrebu Alfa Lavalove pouzdane, visoko-efikasne opreme