Istorija kompanije Alfa Laval

Kompanija Alfa Laval osnovana je 1883. godine. Uz pomoć nekih od najvažnijih prekretnica, možete pratiti rast kompanije Alfa Laval ka velikoj međunarodnoj grupi koja je postala danas.

1845

Osnivač kompanije Alfa Laval, Gustaf de Laval (Gustaf de Laval), rođen je u provinciji Dalarna u Švedskoj.

1877

Nakon čitanja članka u nemačkom časopisu Milchzeitung, Gustaf de Laval (Gustaf de Laval) počinje da radi na razvoju centrifugalnog separatora.

1879

Prvi kontinuirani separator prikazan je u Stokholmu. Ovaj separator ima kapacitet od 130 litara na sat.

1883

Gustaf de Laval (Gustaf de Laval) i njegov partner Oskar Lam (Oscar Lamm) osnivaju kompaniju AB Separator. Kompanija De Laval Cream Separator Co. je formirana u SAD-u, što je početak kontinuirano rastuće međunarodne ustanove.

1888

Prodate su prve pumpe. Koriste se za ispumpavanje obranog mleka iz centrifugalnog separatora.

1889

Pribavljen je patent nemačkog pronalazača Klemensa fon Behtolshajma (Clemens von Bechtolsheim) za konusne metalne diskove. Korišćenjem ovih takozvanih Alfa diskova, kapacitet separatora se višestruko povećava.

1890

Kompanija Alfa Laval predstavlja prvi kontinuirani separator na svetu koji koristi Alfa tehnologiju slaganja diskova. Uveden je prvi kontinuirani pasterizator mleka.

1898

Prvi separator kvasca instaliran je u proizvodnoj liniji klijenata.

1910

Gustaf de Laval počinje da radi na dizajnu mašine za mužnju.

1913

Gustaf de Laval (Gustaf de Laval) umire u 67. godini. Tokom svog života stiče 92 švedska patenta i osniva 37 kompanija. Na njegovom spomen-mestu ugraviran je natpis: „Čovek velike brzine“.

1916

Kompanija Alfa Laval prodaje prvi separator za prečišćavanje ulja.

1919 – 1936

Podružnice su osnovane u Danskoj, Južnoj Africi, Finskoj, Australiji, Novom Zelandu, Poljskoj, Jugoslaviji i Irskoj.

1933

Prvi hermetički separator na svetu predstavila je kompanija Alfa Laval na izložbi u Berlinu.

1938

Kompanija Alfa-Laval predstavlja svoj prvi izmenjivač toplote. Pontus Hite (Pontus Hytte), sin čuvenog švedskog slikara Karla Larsona (Carl Larsson), premešta razvoj i proizvodnju izmenjivača toplote u Lund.

1951

Počinje prodaja samočistećih centrifugalnih separatora i dekanterskih centrifuga.

1958

Prvi automatski CIP (eng. Cleaning-in-Place) sistem instaliran je u švedskoj mlekari.

1961

Prvi sistem za obradu sterilizacije instaliran je u Italiji. Ovo označava veliki proboj u sektoru prerade mleka i tečne hrane.

1962

Stečeni su patenti kompanije AB Rosenblad, dovodeći spiralni izmenjivač toplote kao i niz dizajna industrijskih ploča u posed kompanije AB Separator.

1963

Kompanija menja ime iz AB Separator u Alfa-Laval AB. Naziv „Alfa“ potiče od alfa diskova, a „Laval“ od osnivača kompanije.

1965

Prvi veliki kompjuterizovani sistem kontrole isporučuje se mlekari u Švajcarskoj. Ovaj sistem omogućava nadzor i kontrolu cele fabrike.

1971

Kompanija Alfa-Laval stiče većinski udeo u danskoj kompaniji Lauritz Knudsens Maskinfabrik (LKM), obeležavajući ulazak kompanije Alfa-Laval u posao sa rukovanjem tečnostima.

1976

Ovo je godina značajnih investicija. U Švedskoj započinje izgradnja nove proizvodne fabrike za morske separatore u Tumbi izvan Stokholma. Termalno poslovno područje u Lundu započinje izgradnju novih kancelarija i međunarodnog proizvodnog centra za pločaste izmenjivače toplote. U Španiji kompanija Alfa Laval proširuje svoje pogone, kancelarije i skladišta.

1981

Kompanija Alfa Laval učvršćuje svoje uporište u Japanu povećavajući svoj udeo u japanskoj firmi Nagase-Alfa na 70 procenata i osnivanjem kompanije Alfa Laval Service K.K. kao preduzeća u potpunom vlasništvu.

1991

Kompanija Tetra Pak, koja pruža rešenja za pakovanje prehrambene industrije širom sveta i porodica Rausing preuzimaju kompaniju Alfu Laval.

1993

Kompanija Alfa Laval postaje nezavisna industrijska grupa u okviru kompanije Tetra Laval Group. Aktivnosti prerade tečne hrane integrisane su u poslovanje kompanije Tetra Pak. Poljoprivredna oprema i sistemi reorganizovani su u novu industrijsku grupu, Alfa Laval Agri.

1996

Nova fabrika za izmenjivače toplote, opremu za rukovanje tečnostima i module za industriju hrane i pića otvorena je u Kalinjingradu izvan Moskve. Fabrika je jedna od najmodernijih u Rusiji.

1999

Kompanija Alfa Laval pokreće inovativan sistem za prečišćavanje ulja za brodove kao i najnapredniju automatizovanu kontrolu ventila u industriji

2000

Investicijska kompanija Industri Kapital kupuje kompaniju Alfa Laval Group. Namera kompanije Industri Kapital je da dalje razvija globalno vođstvo kompanije Alfa Laval u okviru ključnih tehnologija separacije, prenosa toplote i rukovanja tečnostima, sa namerom da javno objavi akcije u roku od pet godina.

2001

Glavno restrukturiranje kompanije Alfa Laval u tržišno orijentisane divizije i segmente sa jasnim fokusom na klijente.

2002

Kompanija Alfa Laval se vraća na Stokholmsku berzu. Glavna strategija je stvaranje profitabilnog rasta, kako organskim putem tako i akvizicijama, koje 2002. godine uključuju dve danske kompanije; Danish Separation Systems A / S (DSS), specijaliste za membransku filtraciju za farmaceutsku i prehrambenu industriju, i kompaniju Toftejorg Group, vodećeg svetskog dobavljača naprednih sistema za čišćenje rezervoara.

2003

Pokrenuta je AlfaNova, veliko otkriće u prenosu toplote. AlfaNova je potpuno nova vrsta pločastih izmenjivača toplote, zasnovana na Alfa Laval-ovom patentiranom načinu lemljenja ploča, nazvanom AlfaFusion. Izvanredne snage AlfaNove u vezi sa temperaturom, pritiskom i otpornošću na istrošenost otvaraju nove i zanimljive mogućnosti u postojećim i budućim primenama.

2004

Lars Renström postavljen je za novog izvršnog direktora i predsednika kompanije Alfa Laval Group. Ima solidan i uspešan dosije u švedskim industrijskim kompanijama. Kompanije Alfa Laval i Haldex, multinacionalni dobavljač tehnologije vozila, formiraju zajedničku kompaniju Alfdek AB da bi isporučili zajednički razvijena rešenja za čišćenje gasova iz kartera iz dizel motora kako bi se zadovoljili sve stroži propisi o emisijama štetnih gasova.

2005

U Francuskoj je kupljena kompanija Packinox S.A., svetski lider u velikim, zavarenim pločastim izmenjivačima toplote za naftu i gas i u rafinerijama. Prepoznata kompetencija kompanije rezultiraće jačanjem kompanije Alfa Laval u ovim oblastima.

2006

Veoma velika potražnja na većini krajnjih tržišta kompanije Alfa Laval - pre svega u energetici i sektorima vezanim za energiju - doprinosi povećanju unosa porudžbina za 30 procenata u odnosu na 2005. godinu. Kompanija Tetra Pak je kupila jedinicu koncentrata voća, što znači da će kompanija Alfa Laval probiti ovo tržište putem sopstvenih prodajnih kompanija

2007

Kompanija Alfa Laval preduzima važne korake ka tome da postane vodeći svetski dobavljač vazdušnih izmenjivača toplote preuzimanjem holandske kompanije Helpman i finske kompanije Fincoil, oba vodeća evropska dobavljača vazdušnih izmenjivača toplote. Proizvodi kompanije Helpman koriste se za komercijalno hlađenje, na primer u osetljivom logističkom lancu za hranu. Kompanija Fincoil je posebno jaka u industrijskom hlađenju.

2010

Kompanija Alfa Laval je zvanični partner švedskog paviljona na Svetskom sajmu u Šangaju: „Bolji grad, bolji život“.

2011

Kompanija Alfa Laval preuzima kompaniju Aalborg Industries, a dve godine kasnije i norvešku kompaniju Frank Mohn, koja dodatno jača prisustvo kompanije Alfa Laval na pomorskim i inostranim tržištima.

2014

Kompanija Alfa Laval otvara svoj centar za testiranje i obuku u Alborgu, Danskoj, za pomorske proizvode i primenu.

2016

Tom Erixon postavljen je za novog izvršnog direktora i predsednika kompanije Alfa Laval Group.

 

Black and white portrait photography of Gustaf de Laval
Separator drawing 200x335
1st phe 200x253