2022-09-01 Product news

Zašto je industrijskim postrojenjima potreban nulti sistem za ispuštanje tečnosti

Industrijski procesi zahtevaju energiju, sirovine i vodu. Ovi procesi stvaraju proizvode, otpad i otpadne vode. Strategije upravljanja vodama, kao što su nulto ispuštanje tečnosti ili ZLD (Zero Liquid Discharge), mogu da minimiziraju unos slatke vode, povrate vredne nusproizvode, smanje troškove, obezbede usklađenost sa ekološkim propisima i poboljšaju održivost celokupnog rada postrojenja.

Nema ispuštanja industrijskih otpadnih voda u životnu sredinu

ZLD sistemi tretiraju otpadne vode recikliranjem, obnavljanjem i ponovnom upotrebom prečišćene otpadne vode u industrijske svrhe. Isparavanje je ekonomičan i ekološki siguran način za minimiziranje otpadnih voda. Reciklirana voda visokog kvaliteta može se povratiti iz otpadne vode za ponovnu upotrebu u procesu ili korisno ispuštanje.

Koncentrisanjem otpadne vode onoliko koliko je to praktično za datu primenu, količina otpadne vode se može smanjiti. Minimiziranje količine vode u otpadu smanjuje troškove odlaganja jer postoji minimalna količina čvrstog otpada i maksimalno prečišćena voda za ponovnu upotrebu u procesu. U nekim slučajevima, vredni resursi se izvlače iz otpada, što povećava prihode postrojenja.

Kompaktna veličina, niži troškovi instalacije

Robusni i pouzdani, Alfa Laval ZLD sistemi su pločasti i okvirni izmenjivači toplote, kompaktniji od uporedivih sistema sa školjkama i cevima sa ekvivalentnim kapacitetima. Ovo dovodi do veoma visokog odnosa površine i zapremine i niže ukupne troškove instalacije zbog manjeg broja temelja, manje zgrade i manje troškova instalacije na licu mesta. Takođe ubrzava vreme koje je potrebno da se ovaj modularni sistem pokrene.

Više vremena rada i manje čišćenja

Održavanje čistoće izmenjivača toplote je ključno za ukupne performanse ZLD-a i maksimizira vreme rada između čišćenja. Alfa Laval ZLD sistem ujednačeno izaziva veliku brzinu i turbulenciju na svim površinama za prenos toplote. Ovaj efekat samočišćenja održava cirkulaciju suspendovanih čvrstih materija i sprečava njihovo nakupljanje na površinama ploča. Takođe pomaže u održavanju viskoziteta tečnosti za razređivanje smicanjem, smanjujući troškove energije za pumpanje.

Lako se čisti: Fleksibilan, prilagodljiv i pristupačan

Primene ZLD imaju tendenciju da budu visoke zaprljanosti i zahtevaju periodično mehaničko čišćenje. Alfa Laval-ovi zaptivni pločasti okvirni razmenjivači toplote omogućavaju lak pristup svim površinama izmenjivača toplote radi čišćenja i pregleda. Ploče se mogu lako dodati ili ukloniti nakon ugradnje radi prilagođavanja kapaciteta. Konfiguracija ploče se može izmeniti ako se pokaže da se procesni fluidi razlikuju od očekivanih u originalnom dizajnu. I ploče i zaptivke mogu se isporučiti u nizu različitih materijala pogodnih za specifičnu primenu. Fleksibilni i prilagodljivi, Alfa Laval ZLD sistemi su lakši za čišćenje od cevastih izmenjivaca, maksimizirajući vreme rada i ukupni kapacitet.

Smanjite rizike tako što ćete učiti veliko na malom nivou

Alfa Laval ima na raspolaganju tri nivoa analize i testiranja koji pomažu u definisanju karakteristika i izazova vaše ZLD primene. Alfa Laval vam može pomoći da analizirate vašu otpadnu vodu i, uz pomoć kompjuterskog modeliranja, predvidite povratak pare, povišenje tačke ključanja i potencijal zagađivanja u vašem postrojenju. Iskoristite prednosti stonog testiranja da biste potvrdili fizička svojstva kao što su gustina, viskozitet, povišenje tačke ključanja, kvalitet kondenzata i povrat isparivača. Ili sprovedite pilot testove da biste procenili kriterijume performansi isparivača kao što su zaprljanost izmenjivača toplote i vreme rada između ciklusa čišćenja. Dobro razumevanje sastava i fizičkih svojstava otpadne vode je ključno za odabir i konfigurisanje prave tehnologije tretmana.

Oznake

Sve

Povezani sadržaj