2022-11-23 Product news

Sa manje se dobija više: proizvodnja maslinovog ulja u Grčkoj

Kada je porodica Anagnostopulos (Anagnostopoulos) nastojala da poboljša proizvodnju maslinovog ulja i energetsku efikasnost u svojim dvema uljarama u Grčkoj, njihov odnos od poverenja sa Alfa Lavalom i poverenje u tehnologiju i tehničku ekspertizu Alfa Lavala bili su ključni.

Pet generacija porodice Anagnostopulos proizvodi ekstra devičansko maslinovo ulje od 1896. godine od maslina Koroneiki, koje su održivo uzgajali lokalni farmeri u južnom Peloponezu - selo Mesinija, koristeći samo prirodne padavine za navodnjavanje.

MicrosoftTeams-image (11).png

Vlasnik OneOlive mlinova za maslinovo ulje, Dimitris Anagnostopulos (Dimitris Anagnostopoulos).

Inovacija u svom najboljem izdanju: brz proces koji smanjuje vreme malaksacije za polovinu

Fokus kompanije One & Olive na inovacijama i kvalitetu je snažno poduprt njenim održivim metodama proizvodnje maslinovog ulja i čvrstom posvećenošću poboljšanju energetske efikasnosti i smanjenju ugljeničnog otiska (carbon footprint).

Ovaj pristup je dugi niz godina podržan dugoročnim odnosom sa Alfa Lavalom, koji je omogućio kompaniji da napreduje u metodi proizvodnje maslinovog ulja; nedavno, koristeći Alfa Laval Contherm izmenjivač toplote sa struganom površinom za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje potrošnje energije u preradi Koroneiki maslina.

„Ova napredna tehnologija garantuje najmanji kontakt sa kiseonikom tokom procesa proizvodnje, dok se sveže maslinovo ulje isporučuje za manje od 18-22 minuta“, kaže Dimitris Anagnostopulos.„Nakon što su masline sortirane, oprane i zgnječene, temperatura se homogenizuje za manje od jednog minuta bez ikakvog kontakta sa kiseonikom."

Pasta se zatim lagano zagreva na 27°C pre nego što se uputi na centrifugalno odvajanje u inovativnom procesu koji zagreva pastu veoma brzo, za samo 30 sekundi, u poređenju sa tradicionalnom metodom.

„Mi smo među prvim kompanijama koje koriste ovu metodu na globalnom nivou – smanjujemo kontakt sa kiseonikom, povećavamo visok kvalitet našeg ulja i činimo proces efikasnijim, a istovremeno smanjujemo potrošnju energije“, nastavlja Dimitris. „Radeći ovo, promovišemo održive proizvodne procese za naredne generacije – minimiziramo naš uticaj na životnu sredinu i postižemo smanjenje ugljeničnog otiska”.

MicrosoftTeams-image (12).png

Na sajtu za kupce, sa leva na desno: inženjer terenske službe Alfa Lavala, Vasilis Mihalakakos (Vassilis Michalakakos), vlasnik OneOlive mlina, Dimitris Anagnostopulos (Dimitris Anagnostopoulos) i regionalni menadžer prodaje aplikacija za hranu i vodu (Food & Water applications) u Grčkoj, Konstantinos Aksaridis (Konstantinos Axaridis).

Nema više zagrevanja životne sredine – 15 procenata povećanja energetske efikasnosti

Regionalni menadžer prodaje Alfa Lavala, Konstantinos Aksaridis, i inženjer terenske službe, Vasilis Mihalakakos, počeli su da rade sa Dimitrisom 2015. godine kako bi ustanovili kako se proizvodni procesi mogu optimizovati – koristeći stručnost kolega Contherm-a u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je to potrebno.

Serija testova na licu mesta, korišćenjem Contherm tehnologije, pokazala je da je proces bio brži sa kvalitetnijim uljem, objašnjava Konstantinos, dodajući: „Povećan kvalitet krajnjeg proizvoda i brži proces omogućili su Dimitrisu diferencijaciju od konkurencije, a on je dobio više mušterija”.

„Sa Contherm-om možemo raditi sa više od 12 tona na sat – i to bez ikakvih problema vezanih za rad pod visokim pritiskom jer je to veoma nežan proces“, dodaje Vasilis. „Takođe, postoji povećanje od 15 odsto u pogledu energetske efikasnosti procesa. Sa starim procesom nije bilo toplotne izolacije, pa smo pored grejanja paste od maslina grejali i vazduh napolju. Sada, sa Contherms-om, mi ne grejemo okolinu. To znači da postoji mnogo kilokalorija toplotne energije koje smo smanjili korišćenjem ovog sistema.

Smanjenje potrošnje energije znači godišnju uštedu energije od 67.400 kWh, što kupcu daje smanjenje ugljeničnog otiska, od 52,6 tona CO2e.

Rešenje predstavlja situaciju u kojoj svi dobijaju, zaključuje Konstantinos. „Dobri rezultati znače srećne kupce, što vodi do više kupaca i održivog poslovanja“, kaže on. „Dokaz je u našim ponovljenim porudžbinama od drugih kupaca i očekujemo da će se to nastaviti u narednim godinama“.

Rešenje se pokazalo toliko uspešnim da je sada replicirano u 10 uljara širom Grčke tokom šest godina i sa jednocifrenom ukupnom vrednošću od milion evra.

Oznake

Sve
Olive oil 604x360

        

Ušteda energije

cleantech energy savings HIRES

Godišnja ušteda energije od 67.400 kWh

Smanjenje CO2 emisije

cleantech emission savings HIRES

Godišnje smanjenje emisija od 52,6 tona CO2e

Smanjenje potrošnje energije i emisija ugljenika

cleantech resource savings HIRES

Smanjenje potrošnje energije i emisija ugljenika omogućava proizvodnju dodatnih 320 tona maslinovog ulja bez povećanja upotrebe energije i povezanih emisija ugljenika.

Povezani sadržaj