2022-10-26 Product news

Održiva optimizacija povećala uštedu energije za 30%

Kada je Yörükoğlu Süt, turski proizvođač mleka i mlečnih proizvoda, imao problema sa pumpama drugog dobavljača, mlekara se za pomoć obratila svom partneru za pakovanje, Tetra Paku, koji je i globalni partner Alfa Lavala. Ono što je počelo kao rutinska poseta Alfa Lavala fabrici za preradu mleka u Antaliji razvilo se u dugoročno partnerstvo koje je fabrici donelo duže vreme neprekidnog rada, smanjene troškove, veću uštedu energije i poboljšan profil održivosti.

 

Kao jedan od najvećih proizvođača mleka i mlečnih proizvoda na Mediteranu, Yörükoğlu Süt ima za cilj da postane najveći proizvođač mleka i mlečnih proizvoda u regionu. Mlekara Yörükoğlu Süt imala je loše iskustvo sa pumpama drugog dobavljača u svojoj fabrici u Antaliji, koja ima proizvodni kapacitet od 600 tona dnevno. Mlekara se obratila Tetra Paku da proceni problem, a kako je stručnjak Alfa Lavala u to vreme sprovodio obuku o međuventilima i pumpama u Istanbulu, obe kompanije su poslale predstavnika u Antaliju. Koristeći Joules, Alfa Lavalovu onlajn alatku za održivost, da uporede opremu za rukovanje tečnostima i potvrde uštedu vode, energije i sredstva za čišćenje, predstavnici su preporučili da se postojeće pumpe zamene Alfa Laval LKH pumpama kako bi se ostvarila značajna ušteda vode i energije i smanjile emisija.

Uspešna proba dokazuje efikasnost pumpi

Povećanje održivosti postrojenja optimizovanjem rada pumpi bila je primamljiva ideja za Yörükoğlu Süt. Alfa Laval je održao tri radionice kako bi pokazao svoju stručnost, pouzdanost i posvećenost pružanju usluga mlekari. Na osnovu relevantnih informacija, kao što su dužina i krivina cevi, Alfa Laval je preporučio zamenu postojećih pumpi Alfa Laval LKH pumpama. Kompaktne, ali snažne, LKH pumpe pružaju veću energetsku efikasnost od sličnih premium centrifugalnih pumpi i 30% i više energetske efikasnosti od sličnih pumpi srednje klase. Mesec i po dana testiranja ubedilo je Yörükoğlu Süt da kupi i ugradi LKH pumpe, koje neprekidno obezbeđuju optimalne performanse i uštedu energije.

„Brzo vreme isporuke nam je omogućilo da brzo optimizujemo rad pumpi i ostvarimo uštedu“, kaže Burak Aksoy, direktor fabrike, Yörükoğlu Süt. „Zadovoljni smo kontinuiranim radom i uštedom energije koju obezbeđuju LKH pumpe.“

Širenje pogona i partnerstvo za optimalne performanse, održivost i uštedu

Odlična saradnja između kompanija Yörükoğlu Süt, Alfa Laval i Tetra Pak – i uspešni rezultati sa LKH pumpama – doveli su do daljih pregovora o proširenju mlekare u Antaliji i pripajanju susednog proizvodnog pogona od 26.000 kvadratnih metara.

Isporuka je obuhvatala i tehničko znanje Alfa Lavala, instalaciju, servisiranje i podršku, kao i širok spektar Alfa Lavalove opreme, kao što su:

 • Centrifugalne pumpe
 • Jednosedišni ventili
 • Mixproof ventili
 • Nepovratni ventili
 • Leptirasti ventili
 • ThinkTop® kontrolne jedinice ventila
 • Izmenjivači toplote
 • Pasterizatori
 • Mešalice
 • Oprema za rezervoare
 • Sistemi za čišćenje na licu mesta (CIP)

Veći obim isporuke omogućio je veću uštedu energije uz Alfa Lavalove mešalice i pumpe, veću uštedu vode uz Alfa Laval Unique Mixproof ventile i mešalice, kao i manji otisak zbog kompaktne i efikasne veličine opreme. Štaviše, dodatne prednosti uključuju brzu pomoć Tetra Paka, kratko vreme isporuke i minimalno održavanje ventila i pumpi.

Saznanje o tome kako Alfa Laval i Tetra Pak mogu da unaprede našu agendu održivosti uštedom vode i energije nam je otvorilo oči.

Održivost, poverenje i otvorena komunikacija

Pokazatelj odličnih poslovnih odnosa je u velikoj meri poverenje i otvorena komunikacija. Mogućnost da se oslonite na svoje partnere, kao i otvorenost za nove ideje i dijalog, nesumnjivo stvara prave uslove za uspeh. Međutim, u ovom slučaju, održivost se pokazala kao odlučujući faktor i pokretač za partnerstvo između kompanija Yörükoğlu Süt, Tetra Pak i Alfa Laval.

„Delimo zajedničke vrednosti i zajedničku viziju za održive proizvodne procese koji su dobri za našu planetu“, kaže Aksoy ispred kompanije Yörükoğlu Süt.

 

Jačanje već jakog partnerstva

Yörükoğlu Süt je nagovestio da kompanija planira da ojača partnerstvo sa Tetra Pakom i Alfa Lavalom. Mlekara sada sarađuje sa Alfa Lavalom na snabdevanju nove fabrike u Antaliji komponentama za preradu i planira da naruči još Alfa Laval pumpi. Ovo je dobar znak za postizanje optimalne održivosti i operativne efikasnosti postrojenja, kao i najnižih mogućih troškova rada mlekare.

LKH UltraPure_left side_ROW_main image_640x360.jpg

 

Alfa Laval LKH centrifugalne pumpe povećavaju produktivnost procesa istovremeno obezbeđujući visoku efikasnost, pažljivo rukovanje proizvodom, kao i bezbednost i higijenu hrane.

Oznake

Sve

Povezani sadržaj