2022-12-06 Product news

Destilerija u šećerani postiže nulto ispuštanje tečnosti sa Alfa Laval sistemom za reciklažu vode

Od pokretanja sistema za reciklažu vode koje je isporučio Alfa Laval, Harinagar šećerane (Harinagar Sugar Mills) bile su u mogućnosti da recikliraju približno 800.000 litara vode svakog dana, po ceni koju kompanija smatra veoma atraktivnom. Ispostavilo se da je učestalost čišćenja samo oko 50% u odnosu na sličnu opremu koja je dostupna na drugim mestima, što je rezultiralo značajnim uštedama. Kompanija je takođe ostvarila uštede na troškovima vode i energije kao rezultat implementacije Alfa Laval sistema.

Dugoročno partnerstvo je prošireno

Harinagar Sugar Mills Ltd., u Biharu, Indija, osnovan je 1933. godine i proizvodi kristalni šećer, industrijski alkohol, etanol za gorivo, biokompost i električnu energiju. Kompanija je želela da tretira otpadnu vodu iz destilerije, kao i da reciklira ovu vodu kako bi uštedela na vodi, energiji i tretmanu.

Cilj je bio nulto ispuštanje tečnosti.

Harinagar šećerane odabrale su Alfa Laval da se bavi problemom otpadnih voda pomoću isparivača sa šest efekata (FilmVap, ViscoVap i Alfacond) koji kombinuje dizajn padajućeg filma i prinudne cirkulacije i kolone za uklanjanje gasa za degasifikaciju i poliranje kondenzata za svu fermentisanu tečnost iz pogona za destilaciju kompanije.

Alfa Laval već 15 godina sarađuje sa Harinagar šećeranama, dodajući vrednost šećernim operacijama kompanije snabdevajući je pločastim izmenjivačima toplote, dekanterskim centrifugama za prečišćavanje fermentisane tečnosti, isparivačem za bio-metaniziranu fermentisanu tečnost i sistemom za poliranje kondenzata. Alfa Laval je takođe obezbedio grejače probistrenog soka (u kompletu sa automatizovanim CIP modulom), dodatne komponente za sistem isparavanja i reboiler za sistem za poliranje kondenzata.

Harinager Sugar Mills Ltd_1200x400.jpg

Alfa Laval obezbeđuje pravu tehnologiju

Iz Harinagar šećerana razmatrali su rešenja drugih dobavljača, ali su odabrali Alfa Laval jer su bili ubeđeni svojim prethodnim iskustvom u radu sa kompanijom, a takođe su bili uvereni da će dizajn njenog projektovanog sistema za degasifikaciju i uklanjanje kondenzata najbolje funkcionisati za postizanje reciklaže vode visokog kvaliteta.

„Ovo je sada najuspešnija fabrika te vrste u Indiji, a pristup nultog ispuštanja tečnosti je očigledno pravi put“, kaže gospodin H.K.Jadava (H.K.Yadava), generalni direktor destilerije Harinagar šećerana. „Nakon što smo finalizirali naše zahteve za novim postrojenjem isparivača fermentisane tečnosti sa bio-metanatom, razgovarali smo o našoj viziji postizanja nultog ispuštanja tečnosti sa stručnjacima Alfa Lavala. Alfa Laval je osmislio inovativne sisteme za degasifikaciju i uklanjanje kondenzata”.

Put ka reciklaži

Instalaciji je prethodilo 18 meseci tehničkih i komercijalnih diskusija, testova i saradnje. Laboratorijska ispitivanja za analizu stočne hrane sprovedena su u postrojenju HSM. HSM inženjeri su takođe posetili postojeće Alfa Laval instalacije isparivača kako bi ih videli u akciji.

„Uradili smo mnogo istraživanja“, kaže gospodin Vedang Piti (Vedang Pittie), izvršni direktor Harinagar Sugar Mills Ltd. „Naš tim je otputovao u nekoliko fabrika u Indiji gde se koriste slični procesi i razgovarali smo sa brojnim dobavljačima. Na kraju smo izabrali Alfa Laval jer smo se uverili u tehnologiju koja se nudi i njihovo iskustvo u isporuci iste. Verujemo im”.

Efikasno rešenje

Proizvodnja alkohola u destileriji Harinagar šećerana stvara tečni efluent (fermentisanu tečnost). Ova fermentisana tečnost prolazi kroz proces bio-metanacije, kako bi se povratila energija u obliku biogasa koji se koristi kao gorivo u kotlu. Nakon bio-metanacije, fermentisana tečnost se dovodi u isparivač za koncentraciju i koncentrovana tečnost se zatim koristi za proizvodnju biokomposta.

Rad sa ovom fermentisanom tečnošću u isparivaču je veoma izazovan, jer sadrži rastvorene gasove koji uključuju amonijak, ugljen-dioksid i vodonik-sulfid. Alfa Laval je stoga isporučio posebno dizajniranu jedinicu za degazifikaciju za uklanjanje ovih gasova.

Kondenzat iz isparivača je još jedan efluent sa kojim je šećerani bilo teško da se nosi zbog visokih nivoa COD (hemijska potrošnja kiseonika) i BOD (biohemijska potrošnja kiseonikom). Alfa Laval jedinica za poliranje kondenzata je instalirana kako bi se smanjili ti nivoi i poboljšao kvalitet vode, tako da Harinagar šećerane sada mogu da recikliraju ovaj kondenzat kao procesnu vodu za proces fermentacije i kao dopunsku vodu u rashladnim tornjevima.

Pozitivni rezultati

Od pokretanja sistema za degazifikaciju, isparavanje i poliranje kondenzata koje je isporučio Alfa Laval 2017. godine, Harinagar šećerane bile su u mogućnosti da recikliraju približno 800.000 litara vode svakog dana, po ceni koju kompanija smatra veoma atraktivnom. Ispostavilo se da je učestalost čišćenja samo oko 50% u odnosu na sličnu opremu koja je dostupna na drugim mestima, što je rezultiralo značajnim uštedama. Kompanija je takođe ostvarila uštede na troškovima vode i energije kao rezultat implementacije Alfa Laval sistema.

Oznake

Sve
Sugar Mills 640x360

        

Gospodin H.K.Jadava (H.K.Yadava), generalni direktor destilerije Harinagar šećerana:

Ovo je sada najuspešnija fabrika te vrste u Indiji, a pristup nultog ispuštanja tečnosti je očigledno pravi put

Gospodin Vedang Piti (Vedang Pittie), izvršni direktor Harinagar šećerana:

Uradili smo mnogo istraživanja. Naš tim je otputovao u nekoliko fabrika u Indiji gde se koriste slični procesi i razgovarali smo sa brojnim dobavljačima. Na kraju smo izabrali Alfa Laval jer smo se uverili u tehnologiju koja se nudi i njihovo iskustvo u isporuci iste. Verujemo im.
Harinager Sugar Mills Ltd zero liquid discharge 640x360

Rezultati:

  • Recikliranje približno 800.000 litara vode svakog dana, po ceni koju kompanija smatra veoma atraktivnom.
  • Ispostavilo se da je učestalost čišćenja samo oko 50% u odnosu na sličnu opremu koja je dostupna na drugim mestima, što je rezultiralo značajnim uštedama.
  • Uštede na troškovima vode i energije kao rezultat implementacije Alfa Laval sistema.

Preuzmite celu priču o slučaju:

Povezani sadržaj