Revizija performansi optimizira rad sistema za parno krekovanje u globalnoj petrohemijskoj kompaniji

Alfa Lavalove usluge revizije performansi i remonta su omogućile optimalne performanse izmenjivača toplote koji se koristi za hlađenje vode i duže intervale između servisiranja. Rezultat: veća ukupna produktivnost instalacije i manji godišnji troškovi održavanja.

DATUM 2023-11-28

Revizija performansi bez otvaranja jedinica

“Za optimalnu produktivnost svak jedinica mora imati optimalne performanse“, kaže Stijn Moolenaar, spoljašnji inženjer prodaje, Alfa Laval Benelux. „Ali smo posumnjali da to nije slučaj – delom zbog neravnomernog prljanja uzrokovanog slankastom vodom iz reke Schelde koja je korišćena kao rashladna voda. Ponudili smo uslugu revizije performansi kako bi prikupili i analizirali podatke o stvarnom oeprativnom stanju i utvrdili stanje ploča – bez otvaranja jedinica

Remont je poboljšao performanse

Iako je svih devet Alfa Lavalovih izmenjivača toplote bilo projektovano da prime 493 ploče, neki su imali manje ploča. Pored toga, takođe je zabeležena i kombinacija različitih ploča, što je onemogućilo jednake performanse kod svih izmenjivača toplote.

“Dihtunzi su bili blizu kraja njihovog upotrebnog veka. To je moglo da uzrokuje neplanirano održavanje jedinica, pa smo stoga zaključili da je potrebno obaviti kompletan remont rastavljivih izmenjivača toplote u našem servisnom centru kompanije Alfa Laval u Waalwijku (Holandija). Zatim smo u svakom izmenjivaču toplote doveli broj ploča do brojke od 493 i zamenili smo ploče niske teta vrednosti pločama visoke teta vrednosti kako bi unapredili performanse“, kaže Moolenaar.

Ekskluzivne zalihe su minimizirale zastoje

Pošto je dovoljno hlađenja od kritične važnosti za performanse postrojenja, izmenjivači toplote su mogli da se isključe iz rada samo tokom hladnijih meseci – i to samo po jedna jedinica u datom trenutku. Svaka jedinica je morala da ponovo bude aktivirana u roku od jedne nedelje.

Kako bi se obezbedila brza zamena, koristili smo Alva Lavalove ekskluzivne zalihe kako bi garantovali dostupnost ploča visoke teta vrednosti tokom celokupnog procesa“ STIJN MOOLENAAR, SPOLJAŠNJI INŽENJER PRODAJE, ALFA LAVAL BENELUX

Nakon toga, obavljena je još jedna revizija performansi kako bi se podesile jedinice i obezbedilo da svaka od njih pruža jednake performanse.

Korisnik može biti siguran da će njegovi izmenjivači toplote pružati optimalnu produktivnost u svakom trenutku – što može rezultovati samo većim proizvodnim rezultatima i uštedama troškova za održavanje“. STIJN MOOLENAAR, SPOLJAŠNJI INŽENJER PRODAJE, ALFA LAVAL BENELUX

Povećanje učinka sa Alfa Lavalovim portfoliom usluga 360°

Naš bogat portfolio usluga nudi sve usluge koje su vam potrebne da osigurate vrhunski učinak, maksimalnu funkcionalnost i efikasnost vaše Alfa Laval opreme tokom njenog radnog veka. Bićete mirni uz naš tim stručnjaka i dostupnost delova.

 Više o Alfa Laval 360° Portfoliu usluga

Kupac

Sa preko 133,000 zaposlenih i lokacijama širom sveta, ovaj korisnik je jedan od najvećih svetskih snabdevača petrohemikalijama. Deo te kompanije u Belgiji, Antwerpu, postrojenje za parno krekovanje, je jedno od najvećih postrojenja te vrste u Evropi.