Jindabyne Brewing podiže proizvodnju na viši nivo Brew 20 centrifuga

Karl Veiss, vlasnik i glavni pivar Jindabyne Brewing, govori o svom putovanju oko sveta kao instruktora skijanja, što ga je navelo da izmisli način na koji zajednica Jindabyne u Snežnim planinama uživa u njihovom pivu.

DATUM 2023-11-28

Kada ste započeli put zanatske proizvodnje piva i šta ste radili pre toga?

U posao sa pivom sam ušao preko svog posla kao instruktor skijanja. Jindabyne je popularna skijačka oblast. Kao iskreni zaljubljenik u skijanje, putovao sam i radio u Americi i Evropi, gde sam se i zaljubio u pivo. Naročito u lager piva u Austriji i Češkoj, a živeo sam i u Minhenu gde takođe imaju neverovatna piva. Zapravo nikada ranije nisam razmišljao o tome da proizvodim pivo, ali kada sam se vratio u Australiju, došao sam na ideju da napravim nešto svoje. Moja porodica uzgaja voće i povrće, što mi je dalo ideju da napravim svoje pivo počevši bukvalno od nule. Moje domaće pivo brzo je postalo popularno kod porodice i prijatelja i počeo sam da snabdevam zabave i venčanja.

Pivo je postalo hobi koji jednostavno nije prestao da raste u poslednjih deset godina. Jedan od lokalnih kafića tražio je dozvolu za točenje mog piva. U tom trenutku sam proizvodio samo 200 litara. Ljudi su me nagovarali da završim potrebnu papirologiju. Bilo je potrebno oko 18 meseci da započenem posao. Sve više ugostiteljskih mesta počelo je da nabavlja moje pivo, a mi smo krenuli da tražimo veće prostorije i veću opremu. Naše trenutno proizvodno mesto smo otvorili u junu 2017.

Šta je to po čemu se vaša proizvodnja i piva ističu?

Jindabyne Brewing se ističe svojom lokacijom sa spektakularnim pogledom na jezero i planine, a 80 odsto našeg poslovanja je lokalnog karaktera. Mi smo u velikoj meri deo zajednice i želimo da ljudi budu ponosni na svoju lokalnu pivaru. Ljudi žele da budu povezani sa onim u čemu se nalaze u tom trenutku, trend koji primećujemo i u popularnosti poljoprivrednih tržišta. To pripisujemo orijentisanosti hiper lokalnom sa pivima i hranom u domaćoj atmosferi.

Koji su neki od glavnih trendova u konzumiranju piva koji vidite u svojoj okolini?

Za razliku od većine zanatskih pivara, mi najčešće pravimo lagere. Tri piva iz našeg osnovnog asortimana su lageri. Ne samo da je lager najčešće konzumirana vrsta piva na svetu, već dobro uspeva i sa mekim vodama sa planina, a ljude osvežava posle aktivnosti na otvorenom, kao što su skijanje i brdski biciklizam. Otkrili smo da dominantan ukus hmelja iz ejl piva ne funkcioniše dobro, lageri su osvežavajući. Suština je u tome da se bude u skladu sa prirodom, tako što nudimo pravo pivo i okruženje našim potrošačima.

Sa kojim izazovima ste bili suočeni prilikom odlučivanja o pravoj opremi za svoju pivaru?

Pronalaženje onog što je ispravno je kocka. Finansije su bile najveći izazov. Osnovali smo pivaru sa jako malim budžetom, mnogo manjim od većine. Moj otac mi je omogućio da pokrenem posao ulaganjem dela njegove „superannuation“ kompanije u posao, nakon što sam osvojio drugo mesto u People’s Choice awards glasanju na festivalu Orange beer. Stoga, to je porodični posao.

Kada ste počeli razmišljati o nabavci centrifuge?

U to vreme koristili smo zemljani filter, ali bio je star i trebala mu je popravka, i nismo želeli da trošimo više novca na njega. Imamo iskusnog pivara koji pomaže tokom naporne sezone, a on je bio taj koji je preporučio centrifugu. Rekao je da je to ono što nam treba kako bismo smanjili gubitke. Potom sam otišao do BrewCon-a u Melburnu i upoznao predstavnike Alfa Lavala na izložbi, video centrifuge Brew 20 na štandu i saznao više o tehnologiji i prednostima. Kompanija Alfa Laval je takođe ponudila fleksibilan plan otplate koji je zaista važan za mladu kompaniju koja još uvek otplaćuje dug.

Kako je protekla instalacija?

Instalacija Brew 20 tekla je glatko, tehničar Alfa Lavala je došao da nam sve pripremi. Napravio je dve ture i otkrio da su potrebne neke manje izmene na podupiraču. Nakon samo 2.5 nedelje korišćenja, učinjeno je sve što je rekao da će biti učinjeno, i već je počelo da se isplaćuje.

Šta su neke od glavnih prednosti od upotrebe centrifuge?

Alfa Laval centrifuga je veoma jednostavna za upotrebu, mašina otporna na „neznalice“. Jednom kada podesite zapreminu i protok, sve što ostaje je da se isprati rad. Sa zemljanim filterom morali smo pažljivo pratiti kompletan proces, naročito jer naši fermentacioni rezervoari nemaju mešalicu, a to bi moglo da pomeša čvrsti deo i pokvari turu.

Zemljani filter se takođe lako zapušavao i trebalo nam je ceo dan da ga vratimo u pogon, vreme koje koje jednostavno nismo imali tokom 4-mesečnog vrhunca sezone u toku zime. Nismo imali vremena da rashladimo pivo i prosipali smo višak kako bismo držali korak sa potražnjom. Sa centrifugom ne moramo više to da radimo, sve se odrađuje jako brzo i ne moramo da čekamo da se pivo rashladi.

Koliko piva možete da dobijete od jedne ture?

Dobijemo dva rezervoara duple dužine, svaki od 1200 litara. Prosečno, povećali smo prinos za 10%, ali je bilo situacija kada smo bili bolji za 15%, čak i 18%! Naše pivo ima visok sadžaj čvste materije. Ranije, kada smo koristili filter, obično bismo dobili 20 hektolitara gotovog proizvoda od 24 hl. Sa Brew 20 gubimo samo 100 litara (od ranijih 400 litara) po turi od 2.550 litara.

To je značajno smanjenje gubitka piva, što znači veću profitabilnost. Naše proizvodno mesto ne može da primi još jedan rezervoar, te je jedini način da se poveća proizvodnja i dobije više gotovog proizvoda. Smanjenje otpada znači i ekološki prihvatljiviju proizvodnju, a za nas je to zaista važno.

Koliko je važno imati lokalnu podršku za vašu opremu?

Veoma je važno imati lokalnu podršku za centrifugu. Znamo da možemo da uzmemo telefon i razgovaramo sa nekim iz naše vremenske zone ko može da pomogne i reši problem preko telefona.

 

Na prvi pogled

  •  10% više prihoda u proseku po turi

  • Smanjenje gubitaka piva od 16% do 4% 

  • Automatizovana proizvodnja po principu „sedi i uživaj“

  • Nema čekanja da se pivo ohladi tokom vrhunca sezone

 

Održivost integrisana u proces proizvodnje

Održivost je veoma bitna za Jindabyne Brewing. Pivara se ponosi svojim ekološki prihvatljivim pristupom, a posao odrađuje u skladu sa netaknutim okruženjem planina, jezera i prirode. Karl Veiss objašnjava da Alfa Laval centrifuga predstavlja važnu investiciju za smanjenje otpada. Sada više ne odlažemo otpadno pivo u odvode.

Kako bi se otpad smanjio na nulu, Jindabyne Brewing takođe poljoprivrednike snabdeva iskorišćenim žitaricama i blago fermentisanim pivom za stoku, a Karl je nedavno i sam dobio tri krave

 

Brew 20

Multifunkcionalna centrifuga za zanatske pivare i mikro pivare Brew 20_product image_640x360.png

  • Do 15 hl/h
  • Nizak udeo kiseonika - aksijalni hermetički otvor
  • Jednostavnoa za upravljanje
  • „Plug & Play“ platforma
  • Mali troškovi održavanja

Želite da saznate više o našoj najmanjoj centrifugi za pivo? Pročitajte više o Brew 20