2024-06-26 Product news

WideGap rešenje izmenjivača toplote koristi potencijal za uštedu energije koji potiče od obnove otpadne toplote

Prikupljanje energije iz pare koja dolazi iz DDGS sušare u završnoj fazi procesa proizvodnje etanola omogućilo je jednom proizvođaču u Australiji da smanji ukupnu potrošnju energije, uštedi novac i poveća održivost svog rada. Kompanija je želela da povrati toplotu koja se ispuštala u atmosferu tokom procesa sušenja. Ovim procesom se završava proizvodnja sušenih zrna destilatora sa rastvorljivim materijama (DDGS) – vrednog nusproizvoda proizvodnje etanola.

 

U saradnji sa Alfa Laval-om, kompanija je odlučila da instalira tri izmenjivača toplote WG350S WideGap – dva u pogonu i jedan u stanju pripravnosti – za prikupljanje i kondenzaciju vodene pare oslobođene iz sušara, tako da se dobijena topla voda može koristiti na drugim mestima u procesu proizvodnje etanola.

„Instalacija jedinica, koja treba da bude završena do kraja ove godine, omogućiće povrat 7392 kWh toplote na sat u vidu tople vode od 90°C, koja će se koristiti kao izvor grejanja u nekoliko grejnih zadataka u procesu proizvodnje etanola“, objašnjava Eser Aydin, Viši procesni inženjer za globalne primene tehnologije u kompaniji Alfa Laval. "Ovo će smanjiti potrebu za živom parom u ovim zadacima i smanjiti ukupnu potrošnju energije u fabrici".

WideGap tehnologija pločastog izmenjivača toplote kompanije Alfa Laval je posebno pogodna za prikupljanje toplote iz pare sušara, kaže Eser: „Možemo da konfigurišemo dizajn sa veoma malim padom pritiska koji neće ometati proces sušenja. Proizvodimo toplu vodu od 90 stepeni sa parom od 93 stepena. Ova razlika od tri stepena se može postići samo tehnologijom pločastog izmenjivača toplote, a ovo je važno jer, što topliju vodu imate, to je korisnija i imate više opcija da je koristite u drugim procesima koji imaju zadatke grejanja.

 

Energy-hunters-beer-illustration..jpg

 

Eser zaključuje da je korišćenje ove tehnologije za prikupljanje otpadne toplote atraktivna opcija za proizvođače etanola koji žele da uštede energiju, smanje troškove i povećaju održivost svog rada.

„Sa tehnologijom pločastog izmenjivača toplote postoji mogućnost da se otpadna toplota iz pare sušara pretvori u upotrebljivu energiju“, kaže on. „Za menadžere fabrika, ponovna upotreba energije koja je prethodno ispuštena u atmosferu mogla bi se pokazati kao rudnik zlata!“

Biorafinerija etanola – mogućnosti

Kako fokus nastavlja da se izoštrava na iskorišćavanju mogućnosti povećanja profitabilnosti izdvajanjem prodajnih proizvoda iz onoga što se ranije smatralo otpadom u industrijskim procesima, proizvođači etanola sve više gledaju na ponovno korišćenje i etanola i, što je još važnije, nusproizvoda proizvodnje etanola na bazi kukuruza ili pšenice, za proizvodnju proizvoda sa dodatom vrednošću. To uključuje širok spektar rasutih hemikalija, finih hemikalija, ulja, plastike, rastvarača, proteina i vlakana, ali neki od najvrednijih proizvoda ekstrahovanih iz nusproizvoda su kukuruzno ulje i proteini. Moguće je izdvojiti relativno male količine ovih iz nusproizvoda, ali sa znatno većom vrednošću od samog etanola. Osim što poboljšava profitabilnost za proizvođače etanola, ovo takođe smanjuje otisak proizvodnje jer je moguće proizvesti više od manje.

Oznake

Sve

Povezani sadržaj