2024-04-05 Product news

Nadogradnja sistema za čišćenje rezervoara smanjuje potrošnju vode za 17%

U svetlu sve većeg pritiska na resurse slatke vode, vodeća grupa pivara sa sedištem u SAD posvetila se povećanju efikasnosti vode i smanjenju potrošnje vode u svojim pogonima. Jedna od mera za uštedu vode bila je usmerena na optimizaciju procesa čišćenja rezervoara. Ugradnja novih rotacionih mlaznih glava kompanije Alfa Laval smanjila je potrošnju vode za čišćenje rezervoara za čak 17%.

Uzdajte se u čišćenje rezervoara radi značajne uštede vode

Voda je sastojak broj 1 u pivu, koje svakodnevno troši milione litara čiste slatke vode. Kao odgovor na sve veći izazov sa vodom, vodeća američka grupa pivara je odlučila da smanji potrošnju vode u svojim pogonima. Jedno od očiglednih mesta na kom može da se uštedi voda jeste proces čišćenja rezervoara koji intenzivno troši vodu. Pivara koristi velike rezervoare za fermentaciju u kojima aktivni kvasac pretvara šećere u alkohol. Veličina i horizontalni raspored ovih rezervoara predstavljaju poseban izazov u ​​procesu čišćenja i zahtevaju naprednu tehnologiju kako bi se obezbedilo pravilno čišćenje svih površina između ciklusa vrenja.

Nadogradnja mlaznih glava uštedela je velike količine vode

Inspirisana sličnim projektom u Kini, grupa pivara odlučila je da unapredi originalne Alfa Laval GJ 4 jedinice novim TJ40G rotacionim mlaznim glavama. TJ40G koristi manje vode od GJ 4 i brže završava kompletan obrazac čišćenja. Manja potrošnja vode u kombinaciji sa bržim vremenom čišćenja štedi otprilike 760 litara (200 galona) tokom završnih koraka ispiranja i dezinfekcije. Nakon prvih meseci rada, pokazalo se da nove rotacione mlazne glave TJ40G isplaćuju uštedu vode od 17%. Ukupna ušteda vode u rezervoarima za fermentaciju procenjuje se na oko 5,7 miliona litara godišnje (1,5 miliona galona).

Duže od 30 godina sarađujemo sa vodećom američkom grupom pivara i drago nam je što sada možemo da pomognemo klijentima da smanje operativne troškove i istovremeno postignu svoje ciljeve održivosti time što će povećati efikasnost vode u procesu čišćenja rezervoara. Smanjenje potrošnje vode, kao važan sporedni efekat, takođe dovodi do uštede u potrošnji hemikalija i energije koja se koristi za pumpanje, grejanje, oporavak, ponovnu upotrebu i tretman vode za čišćenje“, kaže Endrju Dilejni, generalni direktor za čišćenje rezervoara u kompaniji Alfa Lavalu SAD.

Instalacija tipa „uključi i koristi“

Stare i nove mlazne glave koriste iste ulazne priključke. Vreme ugradnje je bilo manje od jednog sata po rezervoaru, sa tri mlazne glave po rezervoaru. Zamena mlaznih glava odvijala se između ciklusa fermentacije i nije izazivala dodatne zastoje u procesu. Slobodna rotacija i integralni kuglični ležajevi TJ40G produžavaju intervale održavanja za 50% u poređenju sa starijim GJ 4 jedinicama. Pozitivni rezultati prve instalacije novih mlaznih glava otvaraju put za dalja ažuriranja opreme za čišćenje rezervoara na drugim lokacijama pivare širom SAD.

Činjenice o projektu nadogradnje

Alfa Laval TJ40G jedinice sa rotacionim mlaznim glavama konstruisane su za higijenske primene i obezbeđuju automatizovano čišćenje posuda između 50 i 500 kubnih metara tečnosti (između 13.000 i 132.000 galona). Konstrukcija naprednih mlaznih glava je optimizovana za čišćenje rezervoara za vrenje, kao i za prehrambene i mlečne procese. TJ40G je odobrila Američka Uprava za hranu i lekove (FDA). Nadogradnja opreme za čišćenje rezervoara deo je Optimize™ kompanije Alfa Laval, koji ima za cilj da poboljša efikasnost vode i energije u higijenskim industrijama.

Oznake

Sve
Beer with the sea in the background640x360

        

Emission-savings-pos-(CO2-e).png

Ušteda vode odgovara procenjenoj uštedi CO2e u količini većoj od 100 tona.

Water_savings_pos_solid.png

Godišnje se uštedi vode u količini od 5,7 miliona litara (1,5 miliona galona).

Povezani sadržaj