2024-05-29 Product news

Alfa Laval WideGap: snažna saradnja dovodi do uspeha u uštedi energije u integraciji pivskih kolona

Ušteda energije bila je visoko na listi agende kada se mali evropski proizvođač etanola obratio kompaniji Alfa Laval, sa idejom za adaptaciju procesa u njihovoj novoj fabrici u Srbiji.

Etanol Lab, sa sedištem u Šapcu, u zapadnoj Srbiji, želeo je da primeni inovativnu modifikaciju: integraciju pivske kolone sa rektifikacionom kolonom koristeći Alfa Laval tehnologiju pločastog izmenjivača toplote kao rebojler za pivsku kolonu.

WideGap izmenjivač toplote kompanije Alfa Laval je izabran kao optimalna tehnologija za ovu funkciju, kao jedini izmenjivač toplote koji može da primi čitavu džibru sa jedne strane, sa veličinom čestica do 6 mm i ključanjem u jedinici.

Početni dizajn je na papiru izgledao obećavajuće, ali ključna za uspešan ishod bila je saradnja između dve kompanije u razvoju optimalnog učinka, prilagođenog rešenja.

„Klijent nam se obratio kada su gradili fabriku“, objašnjava Dimitrije Đorđević, procesni Inženjer za primene tehnologije na globalnom nivou (Global Technology Application Process Engineer). „Želeli su da uštede energiju sa ovom rektifikacionom kolonom i znali su da ako je povežu sa pivskom kolonom na određeni način, ona ima potencijal da smanji potrošnju energije. Teoretski smo znali da će to funkcionisati, ali smo bili zabrinuti zbog zaprljanja”.

U saradnji sa klijentom, Dimitrije je osmislio seriju industrijskih ispitivanja i malim prilagođavanjima dizajna razvio rešenje sa niskim zaprljanjem koje postiže nisku temperaturnu razliku između tople i hladne strane i pozitivno utiče na ukupnu energetsku efikasnost fabrike, smanjenjem zahteva za potrošnjom nove energije za čak 30%.

Energy-hunters-WideGap-Beer-illustration..jpg

 

„Radili smo sa klijentom na kompletnom sistemu“, kaže Dimitrije. „Imali smo teoriju. Dobili smo neke laboratorijske dokaze, a zatim smo dizajnirali industrijsku jedinicu – modifikujući i izmenjivač toplote i sistem u celini, dok klijent nije bio zadovoljan”.

Minimalno zaprljanje unutar WideGap izmenjivača toplote omogućava stabilne performanse i produžene intervale čišćenja. Za Etanol Lab, ovo je bio dodatni bonus: „Mi smo malo preduzeće i čišćenje na licu mesta je skupa procedura. Dakle, to što može da prođe tri meseca između čišćenja je velika pobeda za nas“, kaže Dejan Džagić, vlasnik Etanol Lab-a. „Jedinica radi već godinu i po dana i ne možemo biti zadovoljniji njenim performansama.

Rad u saradnji sa ovakvim klijentima pokazuje kako je Alfa Laval na raspolaganju da sa stručnošću pomogne klijentima da razviju optimalno rešenje za njihove poslovne potrebe

„Sada imamo znanje, možemo da implementiramo ovo rešenje sa drugim klijentima koji imaju ovaj problem, ali ne samo to, ovo pokazuje da smo kompanija koja ima znanje da izgradi prilagođene sisteme zasnovane na specifičnim potrebama proizvođača etanola – kompanija koja će saslušati klijenta kako bi razumela problem i onda ćemo sa njima raditi dok ne pronađemo i implementiramo pravo rešenje za njihovo poslovanje“, zaključuje Dimitrije.

Oznake

Sve

Povezani sadržaj